Ribom sjukdomsfri och redo: "Jag har längtat"

Emma Ribom har äntligen kunnat lägga sjukdomsproblematiken bakom sig. Efter en försäsong utan incidenter står hon under fredagen på startlinjen i Gällivarepremiären. "Jag har längtat efter det här så det gäller att njuta och ha kul", säger hon.

Emma Ribom, Piteå Elit.

Emma Ribom, Piteå Elit.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Längdskidåkning2019-11-22 08:00

När Sporten når 21-åriga Piteå Elit-åkaren Emma Ribom under torsdagen har hon precis varit och snurrat på Hellnerstadions spår i ett träningspass inför fredagens premiärstart när 10 kilometer fristil avgörs.

– Vi är på plats och vi börjar vara redo. Spåren ser fina ut, jag känner mig lite hemma här eftersom jag spenderade fyra gymnasieår här upp. Det är kul att vara tillbaka, säger Ribom, fosrtad i Kalix SK.

Hur är känslan dagen innan det säsongen drar igång?

– Jag är förväntansfull. Det är häftigt och något som jag har tränat för ända sedan maj månad. Nu gäller det att samla ihop allt det man har jobbat med på träning och försöka få ut det på tävling, det känns spännande, säger 21-åringen.

Ribom fortsätter:

– Men samtidigt finns det en osäkerhet var man står, så visst är jag nervös. Men det gäller att påminna sig om vilket fantastiskt jobb man har lagt ned och luta sig mot den tryggheten.

Den besvärliga perioden med över en två år lång kamp mot körtelfeber och andra sjukdomar kan nu Emma Ribom äntligen titta framåt.

– Jag har fått vara frisk och skadefri och det har betytt jättemycket att jag kunnat följa min plan så klart. Det är otroligt inspirerande när man känner att man utvecklas och verkligen får chansen att utvecklas, förklarar Ribom.

– Det är äntligen inte något som sätter käppar i hjulet utan jag har fått jobba i godan ro och ta kliv för kliv. Det har varit väldigt motiverade på försäsongen.

Att försäsongen har varit bra för Ribom är något som inte har gått hennes personliga tränare Joakim Abrahamsson och damlandslagets tränare Magnus Ingesson förbi. Ingesson har berättat att Ribom är ett spännande namn och någon han kommer ha ögonen på i vinter.

– Det är så klart jättekul att höra att folk runt omkring mig som tror på mig och tycker att jag gör ett bra jobb. Det betyder mycket att få höra det, säger Ribom.  

Dina förväntningar på Gällivarepremiären? 

– För mig handlar det mycket om att vara inne i min egen bubbla och fokusera på det jag ska göra, inte titta så mycket på vad de andra gör.

Långsiktiga målet?

– Ett stort mål är U23-VM som går i Tyskland i mars och sedan hade det varit väldigt roligt att få komma ut och köra fler världscuptävlingar, det är en häftig arena att vara på, säger Emma Ribom.

Emma Ribom, Piteå Elit.
Emma Ribom, Piteå Elit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!