Under onsdagen blev det officiellt. Backen Ryan Johnston blir utlånad från Luleå Hockey till Linus Klasens klubb Lugano.

– Det har tagit lite olika svängar det här. Jag har inte fått så mycket speltid som jag ville. Alla hockeyspelare vill göra sitt jobb – och det är att spela hockey. Men det är ett bra sätt för mig att få lite matcher och att få avsluta säsongen där och försöka bidra till ett nytt lag, säger Ryan Johnston.

Den här säsongen har Ryan Johnston spelat 36 SHL-matcher med Luleå. Han har stått för två mål och nio assist.

Artikelbild

| Ryan Johnston, Luleå Hockey

Han har -1 i plus/minus.

–  Det här har gått snabbt. Det har varit aktuellt i en vecka kanske. Jag har pratat med min agent och med Luleå i en vecka ungefär. Så det har gått ganska fort, säger Johnston.

Vad vet du om Lugano?

– Jag är inte så bra på hockey alls. Inte ens NHL, trots att jag är från Kanada. Men jag har gjort lite snabb research nu. Jag vet deras position i tabellen, de ligger sjua. Historiskt sett har de varit ett väldigt bra lag. Det är ett fantastiskt ställe att spela på, staden, arenan och fansen är riktigt, riktigt bra. De handlar sina spelare väldigt bra.

Artikelbild

| Ryan Johnston, Luleå Hockey

Linus Klasen, som spelade i Luleå förut, brukar också prata väldigt gott om Lugano.

– Ja, har hört bra saker. Ligan i Schweiz håller en hög nivå, precis som SHL. Nu hoppas jag bara att de kan leva upp till förväntningarna, säger Johnston och skrattar.

Artikelbild

| Ryan Johnston, Luleå Hockey

Ryan Johnston är alltså ute efter mer speltid. Men utanför isen har han trivts riktigt bra i Norrbotten, säger han.

– Förutom speltiden har det varit bra. Jag älskar staden, lagkamraterna är fantastiska. Det är en härlig grupp. Ledningen behandlar spelarna fantastiskt och med respekt. Allt har varit bra. Mitt boende har med varit bra. Grannarna är härliga och omtänksamma. Jag trivs verkligen här.

– Men på isen har det inte gått så bra som jag eller Luleå hoppats. Det är läge för förändringar nu.

Du har kontrakt med Luleå över nästa säsong med. Vad händer nu?

– Det kontraktet gäller fortfarande. Om de vill hitta en lösning, vet jag inte. Vi får se vad som händer.

Har de sagt att de vill bryta ditt kontrakt?

– Nej, det har de inte. Jag har inte frågat så mycket heller. Jag har inte spelat, men jag har försökt borra ner huvudet och vara en bra lagkamrat och inte klaga. Jag har gått ut och jobbat hårt på träningen. Om de vill ge mig en ny chans nästa säsong så får de göra det. Det där är mer för min agent och Luleå att bestämma. När säsongen är slut kan vi börja prata med Luleå och min agent.

Är det något du vill tillägga?

– Bara att det är en härlig atmosfär här. Jag vill tacka staden och fansen för att de accepterar mig, och får mig som utlänning att trivs så bra här. Jag känner mig som hemma här. Nu hoppas jag att det går bra för laget resten av säsongen med.