I slutet av januari meddelade tidigare allsvenska klubben Alvik att de hoppar av division 1 på grund av spelarbrist.

Och under måndagen blev det officiellt att AFC Luleå gör detsamma.

Det är Svenska Fotbollsförbundet som administrerar serien men under måndagseftermiddagen fick Norrbotten Fotbollsförbund information hur serien kommer att spelas.

– Vi har fått ett svar ganska nyligt och vakanser ersätts inte efter första mars. Avhopp före mars går till de lag som står på tur att få ersätta då det finns en vakansordning som man går efter. Och det här innebär att serien kommer att spelas med tio lag. Konsekvenser av det här blir att bara ett lag som spelar division 1 Norrland kommer att åka ut, istället för tre lag, säger Andreas Eriksson på Norrbottens fotbollsförbund och fortsätter:

– Och det betyder också att liggande lottning gäller. De innebär för de lag som är med i serien att de blir spellediga de omgångar de skulle möta AFC Luleå. Det är den information som vi fått i nuläget, då det här är ganska nytt än så länge.

Hur ser du på det här sena avhoppen som varit?

– Det här är någonting nytt och en väldigt tråkig nyhet. Det har varit av olika saker då det både varit av spelar- och ledarbrist. Men det är väldigt ovanligt att det har blivit så här många avhopp på så här höga serier. När det kommer så här sent får man ha förståelse att lagen underifrån inte är rustade att ta klivet upp när planeringen redan är satt. Det blir svårt när det är så sena avhopp.