– Jag tittade på Tiger och sa "Nä du får inte börja gråta nu för då är det kört för mig också", säger Börje Salming när han kliver av isen.

Men det var en lång dags färd mot det som komma skulle. Det var som om att alla ville ha sin del av hockeylegendaren Börje Salming och han fann sig i det mesta.

Redan flera timmar innan den ett par meter höga fanan ska hissas på Matojärvi var förberedelserna i full gång.

Mitt i allt stök hitta vi en av NHL:s mest fruktade hockeyspelare genom alla tider.

Tiger Williams.

3966 utvisningsminuter säger det mesta, men inte allt.

Williams var en av Börje Salmings skyddsvakter under tiden i Toronto. Under lördagen fanns han på plats i Matojärvi islada för att ta del av hyllningarna.

– Jag kan inte komma på någon som är mera förtjänt av en sån här hyllning. det går inte att med ord beskriva hur stor Börje är i Kanada. Jag håller honom som en av de tre bästa backarna genom alla tider i NHL och givetvis är han värd detta, säger Tiger Williams.

– Det spelar ingen roll var du än är i Kanada eller hur gammal personen du frågar är alla och då menar jag alla vet vem Börje är. Det är nästan så jag tror att han är som en saga som går från generation till generation.

Klockan 16:00 började "ladan" att fyllas och det stod ganska tidigt klart att det inte skulle finnas många platser kvar när klockan slog 17:00. Då det hela började för att kulminera 18:00.

En dryg halvtimme före hyllningen centralperson skulle äntra isen träffade undertecknad storebror Stig Salming.

– Jag är övertygad om att han är rörd redan nu och det ska han vara. Det här är riktigt stort, säger "Stygge Stigge" som han kallades för under sin karriär.

Röda mattan rullades ut och Börje Salming klev in från utvisningsbåset. Jublet var öronbedövande och gav en känsla av gamla tider då Matojärvi var högborg för stadens två stora lag AIF och IFK.

Sakta tog sig Salming ut mot mittpunkten och det var en märkbart tagen hockeylegendar som tog tag i mikrofonen.

– Det var så fantastiskt. Alla inbladade har gjort ett fantastiskt jobb och att Toronto finns representerade visar på hur bra de är på att sköta om sina gamla spelare, säger Salming.

Hur kändes det där ute på isen?

– Svårt att beskriva, men det blev lite jobbigt när världens tuffaste hockeyspelare (Tiger Williams) började få tårar i ögonen.

Hur viktigt är detta för dig?

– Det är ju häftigt att mina barnbarn och deras barn kan gå in i på "Matto" eller i Toronto och se mig hänga där. Det känns bra måste jag säga, säger Salming.