Sen vändning när Kiruna vann: "Fick betalt"

Efter nederlaget mot serieledande Östersund var Kiruna IF i behov av poäng. Mot bottenlaget Örnsköldsvik tog man alla tre efter en vändning i tredje perioden.

Efter två raka förluster fick Kiruna IF äntligen jubla och nu har man allt i egna händer när det ska avgöras vilka lag som tar sig till allettan.

Efter två raka förluster fick Kiruna IF äntligen jubla och nu har man allt i egna händer när det ska avgöras vilka lag som tar sig till allettan.

Foto: Thomas Lovgren

Ishockey2019-11-17 18:10

IF är i behov av poäng för att minska avståndet till lagen ovanför strecket. Där samtliga lag topp fem i serien kvalificerar sig för spel i Allettan Norra efter jul.

Kirunalaget har en uttalad målsättning om att nå dit och inför helgen var det länsrivalen Kalix som hade femte platsen i sin hand. En bortaturné mot Östersund och Örnsköldsvik under helgen väntade för laget från gruvsamhället i norr. Dessutom hade laget åkt  på en förlust på bortaplan mot Boden i torsdags.

Mot serieledande Östersund fick laget en drömstart, när David Krekula gav gästande Kiruna IF ledningen efter drygt tre minuter. Men jämtlänningarna visade styrka och faktorerna bakom att de toppar serien syntes. Östersund både kvitterade och när man tog ledningen i mitten av andra perioden kunde inte Kiruna komma tillbaka.

− Vi gör en jättebra match och gör en prestation helt enligt planen. Vi slet stenhårt hela matchen. Där var vi förtjänta av en poäng. Jag led lite med laget efter den prestationen, säger tränare Robert Lahti.

Precis som i lördagens batalj tog Kiruna ledningen i matchen. Nu var det Anthony Paskaruk som skickade in ledningspucken mot Örnsköldsvik. Men Ö-vik gjorde precis som Östersund gjorde dagen innan och tog sig tillbaka i matchen. Linus Skager och Oscar Frestadius såg till att ledningen var hemmalagets inför den tredje perioden.

Kirunas Martin Söderberg kvitterade i inledningen av slutperioden. Men talangen Linus Skager ville annat och återgav sitt Örnsköldsvik ledningen i matchen bara minuter senare.

IF skulle dock få ett drömläge att ta sig tillbaka i matchen en andra gång. I mitten av tredje perioden åkte hemmalagets Alexander Naskov på matchstraff för huvudtackling. När Kiruna dessutom fick chansen att spela 5 mot 3 i två minuter kom kvitteringen då Simon Thyni var sist på pucken.

Norrbottningarna skulle också få ett gyllene läge att ta med sig alla tre poäng hem från Ångermanland. Laget tilldömdes ett straffslag och där gjorde Olli-Aleksi Pietilä inga misstag. Hemmalaget gjorde ett försök att ta ut målvakten, men Kiruna kunde hålla undan.

− I dag (söndag) hade vi lite mer flyt. Men jobbar man stenhårt i hela matcherna så kommer det jämna ut sig. Vi spelade tyvärr lite sämre än mot Östersund.

Kiruna IF har varit ute på en lång bortaturné, med match i Boden i torsdags och nu under helgen mot Östersund och Örnsköldsvik. Tre matcher på fyra dagar tog ut sin rätt, menar Lahti.

− Det har varit en lång helg. Det var skönt att vi fick betalt till slut. Hade varit snopet att åka hem utan poäng med bra prestationer i ryggen.

Simon Tjärnberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!