Det blev en lyckad helg för Luleå Basket i Europaturneringen EEWBL i Lettland. Först utklassningsseger under lördagen mot Liepajas Papirs från Lettland och under söndagen var det dags för ännu en seger, den här gången mot Kibirkstis Vilnius från Litauen.

– Jag är väldigt nöjd med hela helgen. Under söndagen visar vi att vi kan prestera när det var lite vinna eller försvinna, säger Luleå Baskets coach, David Visscher.

Matchen under söndagen började redan 10.00 på morgonen lokal tid, en minst sagt ovan tid för spelarna att vara redo för uppkast.

– Det handlar om att anpassa sig, jag kände redan vid frukosten att spelarna var pigga och redo, säger Visscher.

Men Luleå Basket inledde ganska sömnigt och låg i underläge i halvtid.

– Vi var lite sega i både huvuden och ben i första, men jag tror inte det har med matchstarten att göra, mer att vi kom från en match i går, säger Visscher.

Matchen var jämnt i tre perioder, både spel- och poängmässigt. Men sedan var det dags för segerrycket.

Luleå Basket gjorde 11 raka poäng och gick från ledning med knappa 62–57 till 73–57 i mitten av den fjärde perioden. Därmed var matchen avgjord och segern i hamn.

Totalt vann Luleå Basket den fjärde perioden med förkrossande 21–8. Bäst när det gällde som mest, alltså.

– Jag är nöjd med den avslutningen, helt klart. Flera spelare klev fram och gjorde jobbet. Det visar att vi har en vinnarkultur och att vi är i fysisk bra form, säger Visscher.

Framförallt var det Anna Barthold, Jessica Thomas och Adrienne Motley som var tongivande i det avgörande rycket.

En annan spelare som imponerade var Chioma Nnamaka, som är tillbaka efter frakturen i foten.

Nnamaka kom in från bänken och stod för totalt 16 poäng och 6 returer.

– Riktigt skönt. Kroppen känns bra, men måste jobba med flåset innan toppformen infinner sig. Men riktigt roligt att vara tillbaka, jag har längtat, säger Nnamaka.

De dubbla segrarna i EEWBL under helgen innebär att Luleå Basket är klara för slutspel. Norrbottningarna slutar trea i sin grupp och är klara för kvartsfinal.

– Jag känner en stolthet att vi är vidare. Det visar på en utveckling både för laget och föreningen, säger Visscher.

Målsättning?

– Målet är att ta sig till Final four.

I kvartsfinalen väntar hemma- och bortmöte. Motståndare och speldatum är inte spikade, men det kan komma att bli en välkänd motståndare – rivalen från svenska ligan, Udominate Basket.