123 skyttar var anmälda till SM i pistol som startar under onsdagen och pågår fram till söndag. Sedan blev det 124 eftersom en viss Ragnar Skanåker valde att ställa upp.

Han är i dag 82 år och kommer att ställa upp i fripistol. Det är samma gren som han tog sitt guld vid OS i München 1972. Denna gång tävlar han i veteranklassen som startar 12.00 under onsdagen.

– Det är fantastiskt bra organiserat och fin stämning här. Banorna är helt enorma. Jag tävlar i morgon också för han man åkt 150 mil måste man utnyttja tiden, säger Ragnar Skanåker.

Artikelbild

| Bäst. Ragnar Skanåker jublar över sin guldmedalj på prispallen med silvermedaljören Dan Iuga (tv) Rumänien och bronsmedaljören Rudol Dollinger (th) Österrike under medaljceremonin för fripistol vid München-OS 1972.

I morgon ställer han upp den öppna klassen mot de "stora pojkarna".

– Jag sköt tidigare på Nordiska Mästerskapen och har en tävling kvar i stort sett. Jag har inte tränat för att skjuta mästerskap utan det är mer en lek numera. I Boden har jag varit många gånger och här drogs mina första visdomständer ut 1960. Så jag har smärtsamma minnen härifrån, säger Skanåker som stannar i norr fram till måndag.

Anders Khemi är ordförande i Bodens Sportskytteklubb som arrangerar SM och känner glädje över storfrämmandet.

– Det är alltid roligt när han kommer då det är en profil. För vår del får det fler att uppmärksamma sporten eftersom folk vem han är. Det är jättebra för oss och vi kan berätta för andra.

Han har stött på Skanåker flera gånger. Nu får mannen med ett guld, två silver och ett brons från sina sju OS-starter tävla på Rödbergets Skyttestadion.

– Jag träffade honom när han kom och vi vet om varandra. Han är alltid positiv till det här här. Han säger att man alltid blir bra bemött i norr, säger Khemi.

Skyttarna tävlar i någon av de många grenarna. Det finns fem öppna grenar, sex veterangrenar plus två damklasser och fem juniorklasser. Svenska Veteranmästerskapen hålls i samma veva.

Utöver Skanåker finns paralympiern Joackim Norberg på plats. Dessutom ska Maria Öberg från Boden försöka ta sitt första SM-guld. Bodenskytten David Lindström har tidigare blivit militär mästare men är en annan som kan ta sitt första SM-guld.

– Maria är en av de bästa svenska damerna och har ett antal medaljer men inget guld. Även David Lindström har chansen och det är många kan placera sig bra, säger Khemi.