Boden Hockey går mot sin bästa säsong i modern tid och en av lagets två mest pålitliga målskyttar är Sebastian Huczkowski, 21 år. Han är son till Luleå Hockeys tidigare skarpskytt Hans Huczkowski. Sonen ger också sin pappa cred för sitt främsta vapen.

– Det är något jag har jobbat på sedan jag var liten. Pappa (Hans Huczkowski) har varit till stor hjälp i den träningen han gav mig möjlighet att träna mycket på skott på rampen hemma. Sedan kanske jag har ärvt skottet av pappa, säger Sebastian Huczkowski och skrattar:

– Jag hört några gånger om hans skott.

Artikelbild

| På fredag väntar Huddinge i play off 3 och i potten ligger en plats i kvalserien till allsvenskan.

Dras liknelsen mellan er lite för ofta?

– Ofta, men inte för ofta. Vi liknar inte varandra speciellt mycket i övrigt. Han stod och sköt i pp och jag är den som lagkompisarna skjuter på och så tar jag hand om returerna.

Sebastian Huczkowskis utveckling har exploderat efter förra säsongen som var hans första som senior. Under förra säsongen gjorde han 15 poäng (10+5) på 33 matcher i år så har han gjort 36 poäng (21+15) på 36 matcher.

– Jag känner att jag har blivit lite mera egoistisk. Det handlar mycket om det mentala att tordas göra saker själv och inte alltid försöka hitta medspelare som kan göra det.

Artikelbild

| Robert Nordberg hyllar talangen Huczkowski som tagit jättekliv denna säsong.

Är du förvånad över att det har gått så fort?

– Lite förvånad är jag ju.

Artikelbild

Har du alltid varit en målskytt?

– Jo det tycker jag väl själv i alla fall. Jag har alltid gjort ganska mycket mål som yngre, förklarar Huczkowski.

Vad är du bäst på tycker du själv?

– När jag är mitt i skiten framför kassen så trivs jag allra bäst.

Tränare Robert Nordberg anser att mycket av Huczkowskis utveckling stavas – mognad.

– Det som har saknats på honom är lite "skägg" nu när han har gått från junior till senior. Det är ett tufft steg att ta för du måste få jämnheten och inte gå upp och ned som en jojo, förklarar Nordberg.

Hände allt under förra sommaren?

– Nej jag tyckte att man kunde se det i slutet på förra säsongen att han helt plötsligt började köra ett helt nytt race. Han har ju en spetskompetens och det är hans skott.

Vad är hans styrkor?

– Han har storleken, skridskoåkningen och skottet.

Finns det några andra likheter än skottet mellan Hans Huczkowski och Sebastian?

– Nja jag tror att Hasse var betydligt mera lirare. Han var också grym på att hålla pucken och hitta medspelare. "Husse" är lite mera rak i sitt spel. Han skjuter och smäller på mer, men han är inte lika bred som sin farsa och det är både på gott och ont.

– Är man som "Husse" riktigt bra på en grej så är det lika viktigt att vara bred, säger Nordberg.

Robert Nordberg förklarar att han pratat med Sebastian Huczkowski om hur han ska agera på isen och där har mycket handlat om mer än bara fysiska saker.

– Jag hade ett snack med honom för inte så länge sedan om att han ska gå till att vara en egen man som står i sig själv, säger Nordberg innan han fortsätter:

– Det som har förändrats mest är att han har gått från att vara allt för omtänksam till sin omgivning i laget till att vara mera egoistisk. Det handlar om att gå in i sin egen brunn och vara där. Han har känt sig för lite mycket tidigare till att vara en spelare som vet vad han är bra på och vad han ska göra.

Är du överraskad över att det har gått så pass bra för honom redan nu?

– Ska jag vara helt ärligt så finns det ännu mera att plocka ut av honom, säger Nordberg.

På fredag väntar andra matchen i play off 3 och eftersom att Boden vann borta mot Huddinge så har man två chanser att kvalificera sig till kvalserien där det finns två platser till Hockeyallsvenskan att slåss om.

– Huddinge har tunga traditioner att luta sig mot och det finns några profiler i laget. Vi kommer att tvingas vara på tå det är då ett som är säkert, säger Huczkowski.

Boden Hockey vann med 3–1 i Stockholm tidigare i veckan, men Huczkowski menar att det finns orsak för Boden att vara med när pucken släpps i Björknäshallen.

– Det var en ganska lugn match där nere och jag anser själv att vi var det bättre laget. Men Huddinge visade att de kan vara farliga och det gäller att vi är bra i andra matchen.

Givetvis kommer Huczkowskis framtid inte att avgöras i och med vad som händer den här säsongen – men i och med att han saknar kontrakt efter den här säsongen så blir det aktuellt oavsett om Boden tar steget till allsvenskan eller inte.

– Jag vet inte vad som händer och jag vill inte heller tänka på det just nu. Jag har nog att tänka på i alla fall, men efter den här säsongen så har jag inget kontrakt det stämmer.

Har du någon plan?

– Nja det är väl bara vänta och se vad som händer, säger Huczkowski.