Hon är lite av en "late bloomer", 23-åriga Lisa Vinsa. Men nu börjar det hända saker med hennes utveckling. Hon avslutade fjolårssäsongen på ett bra sätt och slutade bland annat sexa på SM-tremilen i Skellefteå samt trea på NSD Classic i Gällivare. Nu, efter en mycket bra försäsong i landslagets regim, känner Piteå-åkaren att hon tagit ytterligare kliv.

– Jag tycker att det har känts väldigt bra. Jag har varit ganska pigg och har kunnat genomföra all den träning som jag har planerat. Jag har inte haft några stora avbrott och det har stärkt mitt självförtroende, jag har hela tiden kunnat följa min plan, säger hon på telefon från italienska Toblach.

Hon befinner sig där tillsammans med övriga landslagsåkare. Lisa Vinsa tillhör utvecklingslandslaget, Team Bauhaus, och har de senaste månaderna tränat regelbundet med åkare som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter.

Artikelbild

| Lisa Vinsa hade en bra avslutning på säsongen i fjol.

Hon trivs riktigt bra i landslagsgruppen.

– Verkligen jättebra. Jag känner mig tryggare och tryggare i den här miljön. Man känner sig också väldigt välkommen i gruppen, alla är jättesnälla och man kan hela tiden lära sig mycket av varann. Att bara får träna med de äldre tjejerna betyder massor, det tar jag med mig från det här året.

Det verkar vara god stämning i laget?

– Det är jättebra. Visst, det är en ny miljö för mig i landslaget men jag känner mig väldigt avslappnad i gänget. Vi är väldigt mycket tillsammans allihopa, det är inte någon "vi och dom"-känsla.

Artikelbild

| Hon trivs bra med landslagskompisarna.

Lisa Vinsa har dessutom en av sina bästa kompisar i landslaget, OS-mästarinnan Stina Nilsson.

– Vi bor båda i Östersund och har hängt mycket där. Hon är väldigt bra på att fixa events, säger Vinsa och nämner bland annat både kräft- och surströmmingskalas.

Artikelbild

| Lisa Vinsa är god vän med Stina Nilsson.

– Det är så bra med Östersund, att det bor så många skidåkare där. Om man tar det på rätt sätt och inte blir stressad så kan det vara väldigt bra att träna tillsammans och hänga. Som med Stina, vi hänger mycket på fritiden också. Vi äter lunch tillsammans varje dag. Även fast man vet att hon är en av världens bästa skidåkare så är det nyttigt att se att hon är en helt vanlig person också.

Vinsa fortsätter att hylla Stina Nilsson:

Artikelbild

– Hon är väldigt bra på att lära mig saker, jag blir väldigt inspirerad av henne. Som i vintras, när hon tog OS-guld, så satt jag hemma i soffan med gåshud och bara grät. Det är så häftigt när en kompis lyckas på det sättet. Kan hon lyckas så kan jag.

Hur upplevde du hennes tårar där uppe på prispallen?

– Man förstod att det betydde så himla mycket och man har ju sett från sidan hur mycket hon har kämpat, så det var häftigt.

Nu är hösten här och den kommande tävlingssäsongen närmar sig. Lisa Vinsa är förväntansfull.

– Jag har ju känt att det har svarat så pass bra på träningen hela försäsongen så nu hoppas jag att jag kan stå på startlinjen och känna att jag i alla fall gjort allt jag kan. Sen försöker jag intala mig själv att jag inte kan styra hur de andra har tränat, men jag har följt min plan och gjort det som jag har trott på. Så det känner jag mig trygg i.

Målet är att utvecklas vidare som skidåkare.

– Jag vill ha en skön känsla och känna att jag gjort allt jag kan. Att jag åker avslappnad och gör mitt bästa för dagen. Jag tror ändå att det kan räcka långt. Om det blir nu i vinter eller senare får vi, men någon gång ska man ju få betalt.

Förbundskaptenen Magnus Ingesson är imponerad av det han fått se av Lisa Vinsa i sommar.

– Lisa har haft en väldigt bra sommar faktiskt, det har nästan gått över förväntan. Hon har kunnat träna som hon ska och det ska bli väldigt intressant att se henne i vinter, säger Ingesson.