I helgen avgjordes SM i nationellt skeet i Sunderbyn utanför Luleå. Det är första gången som SM arrangeras på norrbottnisk mark.

Allting började som en galen idé med anledning av att Sunderby sport- och jaktskytteklubb firar 50-årsjubileum i år. När idén blev verklighet bestämde sig också Åke Bröms, 58, för plocka fram bössan igen och göra en ny elitsatsning – med SM som det stora målet.

– Det var mer för att sparra mina yngre lagkamrater och hjälpa dem inför mästerskapet, säger han.

Artikelbild

| Norrbottnisk pall. Alla tre skyttarna i herrarnas seniorklass kom från Norrbotten. Robin Holmgren och Åke Bröms från Sunderbyn och Mats Haapaniemi från Kiruna.

Sedan tidigare har Åke Bröms fem SM-tecken i fältskytte och två i skeet. I Sunderbyn kom den tredje individuella guldmedaljen.

Efter en jämn förstadag där klubbkamraten Robin Holmgren ledde tävlingen med en duva, visade veteranen upp ett jämnare skytte under lördagen och och gjorde ett litet ryck i seniorklassen. På söndagen fortsatte han den stabila skjutningen och slutade på 188 träffar av 200 duvor. Bäst resultat av tävlande.

– Äh, jag hade lite tur. Jag har stått några timmar och skjutit på den här banan så jag hade kanske en liten fördel av det, säger han nästan ursäktande.

Desto gladare var han över att få kliva upp på pallen en andra gång och ta emot guldmedaljen i lagtävlingen, tillsammans med Robin Holmgren och Erik Fallström.

Artikelbild

| Nytt guld. Maria Olofsson vann sitt 13 SM-guld, men var missnöjd med sin egen prestation.

– Det här är grabbar som jag har lärt känna långt bak i tiden. Jag har fått vara med och forma dem, med tanke på det känner jag mig stolt just nu.

– För mig har den individuella tävlingen mindre betydelse, jag har ju några medaljer sedan tidigare. Men det är extra roligt att få kliva upp högst på pallen tillsammans med grabbarna och naturligtvis extra roligt på hemmaplan, säger han.

Artikelbild

| Landslagsklass. Junioren Robin Helgosson har tävlat för Sverige den här säsongen och såg länge ut att lämna skyttebanan som bästa skytt, men missade några duvor på slutet.

Trion hade 541 poäng och slog tvåan Kalix 2 med 13 poäng.

Efter medaljceremonin meddelade också Åke Bröms att den här tävlingen blir den sista som senior.

Artikelbild

| Medaljörer. Åke Bröms och Sanna Larsson i samspråk efter sista skjutningen.

– Ja, det var en engångsföreteelse. Nu får andra ta över.

Pensionerar du dig helt?

– Ja, jag tänker i alla fall ta ett långt uppehåll (skratt).

På damsidan vann Maria Olofsson, Storfors JSK, sitt 13:e SM-guld och tog sin 25:e medalj i SM-sammanhang. Men det var med blandade känslor.

– Det är alltid roligt att vinna, men jag är missnöjd med resultatet. Jag borde skjuta bättre än 164. Det kan bero på att jag har tränat på något långsammare duvor än vad det var här, säger hon.

Näst bäste skytt på herrsidan blev junioren Robin Helgosson, Vedum SSK, som ledde hela tävlingen inför den sista serien.

– Jag bommade några enkla, men det är bara att lyfta på hatten för Åke, han var oslagbar i dag, säger Robin Helgosson som hade 186 poäng.

Junioren slutade tvåa förra året och segern innebar hans andra SM-guld. Efteråt hyllade han arrangemanget.

– Jättekul att komma hit upp. En kanonfin bana, väldigt öppet så man ser duvorna väldigt bra. Hemma kan det vara skogsbanor. Nästan så att man får skjuta duvorna mellan träden. Synd bara att fler inte kom hit, säger han.

Totalt startade 39 skyttar, vilket var betydligt färre än vad arrangören hade hoppats på.

– Jag vet inte om de kanske tyckte det var för långt. Lite tråkigt känns det ju, men vi är ändå nöjd med tävlingen, säger Åke Bröms.

På plats fanns Stefan Nilsson, grenledare för skeet vid skyttesportförbundet, och han hoppas på fler stora tävlingar i Norrbotten.

– Jag kan bara hylla Sunderbyn för en riktigt bra genomförd tävling. Det är någonting vi också tänker sprida till de i söder och förhoppningsvis blir det betydligt fler nästa gång, säger Stefan Nilsson.