Bröderna är fostrade i Kalix Basket och Viktor är, av FIBA, landets högst rankade spelare. I segerintervjun på SVT tackade han "alla norrlänningar, från Umeå till Kalix, för support".

– Vi har vunnit den här turneringen förut så vi hade lite favoritpress på oss. Vi förlorade en match i gruppspelet så det var med blotta förskräckelsen vi ens tog oss vidare till slutspel. Sedan hade vi en tuff kvartsfinal som vi vann efter förlängning. Det var nära att vi åkte ut redan där. Vi skärpte sedan till oss riktigt bra i semifinalen och finalen. Det var väldigt jämt i finalen också, säger en av guldmedaljörerna Viktor Henriksson.

I finalen mötte man ett annat Stockholmslag, Team Red. Finalen var jämn och det dröjde ända in på slutsekunderna innan segern var säkrad.

– Det var superjämt. Jag tycker att andra laget gjorde ett riktigt bra jobb. Vi tränar tillsammans och spelar tillsammans på veckorna. Vi visste vad de ville göra och de visste vad vi ville göra. Till slut tror jag konditionen avgjorde till vår fördel och att vi orkade avgöra sista minuterna, konstaterar Henriksson.

Hur ser din bakgrund ut inom basketen som spelas inomhus, fem mot fem, ut?

– Jag är fostrad i Kalix Basket och spelade där till jag var femton. Sedan har jag spelat i Uppsala Basket, Umeå, Borås och även i USA, i två år. Jag tycker faktist att gatbasketen är roligare. Den är mer fysisk, går snabbare och du är alltid med i spelet. Vilar du en liten stund eller lämnar din position blir du straffar direkt. Sporten växer väldigt snabbt just nu och kommer även att vara en OS-gren 2020 i Tokyo. Nu är det bara att hoppas på att vi lyckas kvala in ett svenskt landslag till OS i Tokyo, vilket är det långsiktiga målet.

Men vägen till att vi har ett svenskt gatbasketlag i OS om två år kan bli lång.

– Det krävs först och främst att svenska basketbollförbundet får en bättre världsranking. Jag tror att vi kan klara av det. Allt hänger på att vi presterar bra i år och gör bra i från oss under internationella mästerskap nästa år. Då är det både EM och VM som vi kan ta poäng under. Jag skulle säga att vi är nära en plats. Jag både tror och hoppas att vi tar den rankingen som krävs nästa år.

Då hoppas du väl på att vara en del av truppen om platsen skulle säkras?

– Absolut, det är slutmålet.