Starten var planerad till 8.00 på söndagmorgonen, men dimma försköt starten med en timme och dagens instabila väder utmanade skyttarna rejält. Men en skytt stod emot allt vad vädergudarna kunde kasta mot honom. Gustav Lövgren gick ut i den sjätte patrullen och när han kom i mål var det med 46 träff av 48 möjliga.

– Då trodde jag aldrig att det skulle räcka, det blev en lång väntan och många kollar på resultatlistan, sade Niemiselskytten.

Hack i häl hade han mästerskytten Olle Gabrielsson, Rommehed som även han gick starkt, men hade en katastofalt dålig skjutning på tredje målet där han bara fick ihop 2 träff.

– Det var den klart svåraste för dagen, vi sköt knästående på en L2 vilket är ett smalt mål, sade Gustav Lövgren.

Han samlade fem träff absolut längst ner på målet vilket blev avgörande. SM–guldet är hans första och kröner en fin säsong med totalseger i Påskrallyt bland annat.

– Just nu känns det riktigt bra och kul att få avsluta säsongen på bästa möjliga sätt.

Att det gått så bra tillskriver han avstånds– och vindbedömningen som fungerat bra hela säsongen. Han var enda norrbottning på pallen på SM i Öppen Klass (elit–klassen) men däremot lyckades övriga norrbottningar prestera så bra att man tog en överlägsen seger i förbundslagstävlingen. Där ingick förutom Gustav Lövgren; Robert Grape, Fredrik Kaarle och Leif Sandberg som samtliga fick ihop 40 träff samt Niklas Grape med 34 träff.

Slutligen blev det även ett brons i veteranklassen Harry Östling, F21 efter särskjutning mot Lars Lindgren, Fagersta. Bägge sköt 42 träff och i särskjutningen var Lars Lindgren snäppet vassare med 8 träff mot Östlings 6.