Johan Olsson har inte tillfrisknat efter förkylningen som gjorde att han missade världscuphelgen i Falun. Stina Nilsson och Marcus Hellner väljer i stället att träna och tävlar i SM först till helgen.

Alla åkare måste tänka på vad som är bra för dem på lång sikt, säger förbundskapten Rikard Grip.

Sprint utan stjärnor

Det betyder till exempel att torsdagens damsprint ser ut att avgöras utan de allra största stjärnorna. Förutom att Nilsson inte är med finns det också stora frågetecken kring Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter. Duon som inte vill tävla för hårt under SM planerar dock att vara med när tävlingarna inleds på onsdagen, med damernas 10 km och herrarnas 15 km i klassisk stil. Då får Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson bära rollerna som guldfavoriter.

Det är förstås VM i Lahtis, 22 februari-5 mars, som är i fokus för de svenska åkarna. Vissa kan redan känna sig säkra på en VM-plats, men för andra blir det viktigt att visa framfötterna i Söderhamn. Rikard Grip presenterar VM-truppen när SM är över på söndag.

Säg att någonstans runt 75 procent av truppen är klar, säger han inför SM.

Jönsson i VM-kamp

Det betyder att det sannolikt finns två eller tre platser att slåss om på dam- respektive herrsidan. Av de mer erfarna namnen är det kanske framförallt Emil Jönsson som är pressad att visa lite sprintform efter en tung säsong.

Emil är fortfarande aktuell för VM, men definitivt inte självskriven i en trupp just nu, säger Rikard Grip.

En intressant start med tanke på VM gör också Anna Haag, som är tillbaka efter sjukdom. Efter en stark säsongsinledning, med topp 10-placeringar både i Davos och La Clusaz, har Haag inte tävlat på en och en halv månad.