I flera års tid har Ylva Stålnacke levererat starkt i Europacupen – men när Kiruna BK-åkaren fått chansen på den stora scenen har resultaten uteblivit.

Inför världscupslalomen i Zagreb hade 25-åringen startat i VC-cirkusen 29 gånger men aldrig tagit sig vidare till ett andraåk.

Nu blev det 30:e gången gillt för Ylva Stålnacke.

Hon slutade 23:a i första åket och körde sen upp sig till 17:e plats och karriärens första världscuppoäng.

– Det känns helt fantastiskt, säger Ylva Stålnacke.

Det har gått några timmar sen du gick i mål, har du hunnit landa i allt?

– Nä, eller. Jag vet inte. Jag har inte hunnit så mycket mer än att ta mig hem från backen – men det känns jättekul och jag är jättenöjd, stolt och glad över att jag har orkat kämpa och att jag äntligen gjorde det.

Hur har de här världscupåren fram till i dag varit?

– Jag har gjort fina resultat i Europacupen och på träning, så det är klart att det har varit tungt när de man åker ifrån på Europacupen slår en med flera sekunder i världscupen. Vi håller på med en idrott där man måste prestera och gör man inte det är det jobbigt – men nu har jag fått göra det. Det känns väldigt kul.

Vad var mest speciellt, att äntligen få åka ett andraåk eller att köra in på en 17:e plats?

– Jag var lite orolig att det inte skulle räcka när jag gick in som 21:a (första åket) – men jag tror att dagens starkaste minne ändå var grön skylt i andra åket. Det var häftigt.

Sen berättar Stålnacke om känslan när hon stod uppe på starten inför andra åket.

– Jag kände bara att det skulle bli så himla roligt. Det är det här jag har väntat på så himla länge. Jag var lite rädd att jag skulle dra i handbromsen och inte våga köra fullt ut för att jag ville komma ner och ta poäng – men på nåt sätt så gasade jag ändå bara på.

...och nu har du jagat bort världscupspöket.

– (Skratt) Jag hoppas det – men jag känner att jag inte har haft dem i år. I de här senaste tävlingarna i slalom har jag kört det jag har kunnat men jag har inte legat på gränsen. I dag försökte jag göra det och då räckte det. Mentalt har det känts riktigt bra den här säsongen men jag måste också pusha för att nå fram. Jag kan inte åka runt och mesa och tro att det ska räcka. I dag gjorde jag inte det – så det är kul.

Hur ska du fira det här då?

– Jag ska nog bara njuta av kvällen. Jag ska äta mat med mina kompisar, så det blir bra.

Mikaela Shiffrin, USA, vann överlägset. Frida Hansdotter slutade trea.

Ylva Stålnacke belönades med 14 världscuppoäng för 17:e platsen.