För drygt tre säsonger sedan bestämde sig Niklas Sandström för att göra ett uppehåll från is-racingen.

Ett uppehåll som landade på två år, men inför den här säsongen bestämde sig ­Sandström för en comeback.

– Jag kände mig körsugen förra sommaren och ­bilen fick egentligen gå direkt från garaget till tävling, ­säger Sandström.

36-åringen hade inga höga förväntningar på sig själv efter uppehållet, men visade så fort SM-serien drog i gång att han skulle bli att räkna med i kampen om SM-bucklan. Tre segrar och en andraplats på de fyra första deltävlingarna gjorde att Sandström kopplade ett ordentligt grepp om totalsegern.

– Jag säger som Lasse Englund (klubbkamrat i Kalix MK), jag vilar mig i form, säger Niklas Sandström.

Kalixföraren hade sedan möjligheten att avgöra på hemmaplan i helgen. Utgångsläget inför de två loppen hade Sandström mycket klart för sig.

– Jag visste att det var klart om jag lyckades ta tre poäng mer än Sören (Häggström) i första racet och det blev ju precis tre poäng, säger 36-åringen.

Ja, Niklas Sandström placerade sig på en andraplats vilket gav honom 18 poäng, medan Sören Häggström, Örnsköldsviks RK, blev trea och fick 15 poäng.

Därmed hade Kalixföraren säkrat SM-titeln och kunde bara lugnt och säkert köra in en tredjeplats i det sista ­loppet. Segermarginalen blev till slut tio poäng.

– Jag börjar nog snart smälta det tror jag. Jag går runt och små-ler hela tiden. Förhoppningen var att det skulle gå bra och det gjorde det ju, säger SM-vinnaren.

Helgens tävlingsförhållanden i Kalix var inte de bästa. Vädret påverkade banan som blev aningen svårhanterad.

– Jag körde så fort det gick med säkerhet. Jag ville inte göra några dumheter, säger Sandström.

SM-segern var karriärens första och det med marginal. Kalix MK-föraren hade en femteplats på SM som bäst sedan tidigare. Guldet gav även blodad tand inför sommaren.

– Jag kommer köra Norrlandsveckan. Bilen gick bra så jag har bra chanser, säger Niklas Sandberg.

I klass två blev Jonas Öqvist, Piteå MS, svensk mästare och på juniorsidan vann Eddie Lindvall Carlsson, Luleå MS.