När Luleå Hockeys skadelista fylldes på samtidigt som Isac Lundeström skulle iväg på JVM riktade klubben blicken mot Norge.

Där, i Manglerud, hittade de Älvsbysonen Jonas Berglund, 27, som säsongen 2012/2013 lämnade Luleå för Asplöven och som också hunnit med ett och ett halvt år i norska ligan.

27-åringen skrev ett korttidskontrakt 18 december och det avtalet skulle gälla i tre matcher till.

Artikelbild

Redan nu är det förlängt – med råge.

Succécentern är klar för resten av den här säsongen och två år framåt.

Avtalet blev klart innan derbyvinsten i Skellefteå och offentliggjordes på nyårsdagen.

– Det är som en dröm får man säga. Det var väl inte riktigt så här man tänkte att säsongen skulle sluta när man sajnade med Manglerud i somras. Men det gick bra där och när "Bulan" hörde av sig när han fick nys om att jag skulle hem var det inte så mycket att tveka på, säger Jonas Berglund innan han fortsätter:

Artikelbild

– Jag visste att jag var en bättre hockeyspelare nu än när jag lämnade – så det var bara att gå in och köra.

Ja, det har du fått visa nu.

– Jag har fått testa att vara i lite mer offensiva roller även här och jag tycker att jag har spelat helt okej. Nu är det bara att fortsätta.

Sen utvecklar Berglund:

– Jag pratade lite med Lars Bryggman om att man aldrig ska ge upp drömmen. Chansen kan komma tillbaka och när den väl kommer igen gäller det att ta den. Det är väl det jag har gjort nu. Jag har visat lite mer och vågat ta för mig lite mer än förra gången jag var här.

Vad känner du att du har utvecklat sen förra gången du spelade i klubben?

– Det är väl det egentligen. Jag stressar inte iväg puckarna och jag försöker inte bara följa systemet, utan jag försöker ändå göra de grejer som jag är bra på. Det är lite så man får tänka. Det är bara att gå ut och köra, det är ändå bara ishockey vi håller på att spela.

Att Jonas Berglund och hans fästmö Tova Pettersson skulle lämna Norge under säsongen stod klart redan i början av november.

Paret, som då väntade sitt första barn, bestämde sig för att födseln skulle ske i Sverige och att de skulle flytta hem vid landslagsuppehållet två veckor innan jul.

Tanken var att Berglund då skulle ansluta till Luleå Hockey, eftersom parterna i början av december kom överens.

Men flytten till Norrbotten dröjde.

Anledningen: Sonen Loui bestämde sig för att komma ut sju veckor före beräknat datum.

– Han kom 3 december – en vecka innan vi skulle fara. Vi hade packat undan allt och skulle bara köra veckan ut. Så jag blev två veckor försenad hit – men allt har slutat bra och allt löste sig till slut.

...och allt har gått bra med grabben?

– Jo. Han kämpar på för fullt och är hemma nu. Det är lugnt.

Att Thomas "Bulan" Berglund är huvudtränare har betytt mycket för Jonas Berglund i återkomsten i Luleå Hockey.

– Han har haft mig ända sen jag var J20-spelare. och han vet om vilken spelare jag är. Man kan nästan säga att han är den som har format mig till den spelare jag är, eftersom han har haft mig därifrån och upp i A-laget första året.

När jag tänker på "Bulans" spel och ska ta fram en spelartyp som är perfekt för det spelet så är du egentligen ganska långt ifrån den spelaren. Så långt så att det blir bra.

– (Skratt) Exakt. Jag är inte den snabbaste spelaren men du kommer ganska långt om du har hockeytänket. Om du kan se vad som ska ske, då kan du oftast ligga rätt i banan och tjäna 1-2 meter på en snabb spelare. Det är nog egentligen det som han gillar med mig, att jag är ganska taktisk och smart och kan tänka ishockey.

Nu har du spelat till dig ett kontrakt över kommande två säsonger. Vad blir nu nästa steg för dig?

– Det blir väl att fortsätta vara bra i varje match och inte visa att man bara är bra i 3-4 matcher utan att man presterar under längre tid. Sen vet jag väl att de kanske har tanken att jag ska ha en mer defensiv roll och vara en boxplay-kille och så, men nu när man har haft ledande roller där man varit tidigare så vill man ju ha de rollerna nu också. Det gäller att ta chanserna när man får dem, så det blir väl en liten målsättning i sig: Att få spela mycket och att steg för steg flyttas upp i hierarkin. Sen får vi se hur mycket det tar sig.

Så rådet till (Ulf) Engman och "Skuggan" (Stefan Nilsson) är att de ska kolla på tredje- och fjärdecentrar när de ska scouta inför nästa år.

– (Skratt) Nä, det tror jag inte. Det är väl där tanken är att jag ska vara, men samtidigt: Får man chansen är det bara att visa att man ska ta den. Sen får man se.