Fredrik Tervaniemi spelade med Elverum fram till hösten 2017 då han tog beslutet att avsluta sin långa karriär. I samma veva bestämde sig han och hans sambo för att flytta tillbaka till Sverige planen då var att satsa på en civil karriär.

– Jag har jobbat ganska hårt för att gå från att vara en fotbollspelare till att bli en med ett civilt jobb fast jag skulle ljuga om jag sa att det inte var roligt att spela igen.

– Det var meningen och är väl också meningen fortfarande att satsa på en civil karriär, men nu blev det som det blev, skrattar Tervaniemi.

Artikelbild

Det som hände var att Fredrik Tervaniemi som är målvaktstränare i division 2-laget Sölvesborg fick se lagets ordinarie och ende målvakt dra på sig ett rött kort och en straff. Helt plötsligt tvingades Tervaniemi till en oväntad comeback.

– Det var inget annat än att dra på sig handskarna och gå ut på planen, konstaterar han.

Det blev som en sannsaga för det första Tervaniemi gjorde på plan i sin comeback var att rädda straffen.

– Givetvis blir det en helt annan grej då. Jag menar om jag hade släppt in straffen hade vi förlorat nu kunde vi istället kvittera och ta en poäng, säger Tervaniemi och fortsätter;

– Sedan så var det en liten revansch personligen för under förra säsongen med Elverum släppte jag in några straffar som jag var på så det var extra skönt att rädda den här.

Blir det några fler matcher?

– Det kommer det nog att bli för våran målvakt blir ju avstängd minst en match, men risken finns att det blir några stycken för enligt domaren så sparkade han efter motståndaren.

Fredrik Tervaniemi har ett förflutet som målvakt i moderklubben Kiruna FF och i Bodens BK, men efter lång tid Norge så hamnade han i Blekinge och inte i Norrbotten.

Hur har det varit att flytta tillbaka till Sverige efter 11 år i Norge?

– Det har varit en ganska stor omställning. Jag bodde ju så länge i Norge så att jag började ha norska som språk, men det gick ganska bra att gå tillbaka till svenska igen. Däremot så reagerar jag fortfarande på när jag hör svenska i någon butik och tänker jaha en svensk innan jag kommer på att jag faktiskt nu bor i Sverige.

Du hade ingen plan på att flytta tillbaka till Norrbotten igen?

– Det är ju 17 år sedan jag flyttade från Kiruna och 11 år sedan jag flyttade från Boden så jag har väl inget riktigt hem i Norrbotten. Det blev Karlshamn istället för min sambo (Sanna) kommer härifrån, konstaterar Tervaniemi.