Det blev en längdpremiär i moll för det svenska damlandslaget. Frida Karlsson blev bästa svenska på en elfte plats, med Jonna Sundling precis bakom sig. Unga Elina Rönnlund kan vara nöjd med sin 15:e plats, men Charlotte Kalla, som brukar trivas i Ruka, slutade först på 17:e plats. Stina Nilsson kom först på 30:e plats.

Frida Karlsson satte ord på känslorna efter målgång:

Jag är jättebesviken och får inte alls till det i dag, säger hon och räknar sedan upp orsakerna:
Jag tror att jag är för spänd i dag och slösar mycket energi, slösar mycket i åkningen, det tar ingenting i dag.

Vallamiss?

Svenskarna förväntades ta upp kampen med Therese Johaug och de andra norskorna den här säsongen, men i Rukas millopp blev det platt fall och det är lätt att undra om det kan ha med vallningen att göra.

Frida Karlsson är försiktig i sin första analys, men är inne på samma spår.

Ingen svenska topp tio..., det tror jag kan ha med det att göra, säger hon.

Frida Karlsson beskriver sig själv som övertänd inför loppet.

Jag var förväntansfull och väldigt laddad att få gå ut. Det var favoritdistansen, klassisk åkning och en bana som borde passa mig, så... jag hade högre förväntningar än så här på mig i dag.

Nöjd Johaug

Therese Johaug var en överlägsen segrare i mål och mycket nöjd.

Jag är så lycklig. Att få komma hit till Ruka och ta förstaplatsen är stort för mig. Mina skidor var riktigt bra i dag och jag kände mig stark, säger Johaug i skidförbundets segerintervju.

Frida Karlsson gick ut hårt och hade kontakt med Therese Johaug vid den första mellantiden, men sedan rusade norskan ifrån och segern var aldrig hotad.

Jag blev lite stressad när jag hörde att Frida ledde med tre sekunder över mig i början, säger Johaug till SVT. Men jag tänkte inte så mycket på det utan försökte ha fokus på det jag skulle göra.

På förhand var det många som spekulerade i att årets världscup "bara" skulle bli en kamp mellan norska och svenska åkare – pratet om kampen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug dominerade.

Men Norge fick bara med ytterligare två åkare bland de tio främsta och Sverige blev helt utan. Bakom Joahug och tvåan Krista Pärmäkoski från Finland blev ryskan Natalja Neprjajeva trea, Sadie Maubet Bjornsen, USA, fyra och tjeckiskan Katerina Razymova femma.