I helgen var det dags för tvådagarsloppep Extreme Mountain Marathon vid Riksgränsen.

För att inte störa renskötseln och för att bevara fjällvärlden är startfältet satt till maximalt 100 deltagare och den kvoten var fylld även i år.

Den högsta klassen, extreme, springer en bana som är sju mil, fågelvägen.

Artikelbild

| Dramatisk natt. Flera personer vårdades av läkare under natten. En person blev förd till Kiruna sjukhus för observation.

Det blev ett ovanligt utmanade lopp. Inte bara på grund av de stora höjdskillnaderna.

Vädret visade också upp sig från sin bästa sida och det gjorde att deltagarna fick slita hårt i värmen. Vid nattlägret fick flera personer vätskeersättning av läkare på plats och en man fördes till Kiruna sjukhus på grund av uttorkning. Han klarade sig däremot så bra att han kunde vara med på avslutningsceremonin på lördagskvällen.

Herrklassen vanns av Olof Häggström och Björn Rydvall på tiden 11.05,23. Christoffer Eriksson och Tony Norendahl från Abisko slutade fyra. I de lägre klasserna kom Frida Karlsson och Malin Menna Engrund, Kiruna, trea på tiden 13.33,53. Johan Andersson från Kiruna vann mediumklassen, 8.09,33.

– Det har varit en bra tävling, men väldigt varmt. Jag tror inte många var förberedda på det klimatet, men vi är väldigt nöjd med hur det gick, säger Peter Niemi, tävlingsledare.