Många i den svenska OS-truppen delar med sig av sina erfarenheter i sociala medier. Populärast är plattformen Instagram, där fansen kan följa sina idoler i bild- och videoformat.

Längdskidåkaren och färska guldmedaljören Charlotte Kalla förekommer år efter år på listan över landets mest omskrivna idrottare och är igenkänd överallt – men på Instagram finns det hetare OS-svenskar.

Kalla har nära 170 000 följare men det räcker "bara" till tredje plats på topplistan. Före sig har skidstjärnan de båda slopestyle-åkarna Henrik Harlaut och Jesper Tjäder.

Artikelbild

| Jesper Tjäder. Arkivbild.

Duon har över 200 000 följare, med Tjäder en skidspets före.

Det hade jag ingen aning om. Kul, säger han.

Vill skapa wow-effekt

Tjäders omtanke om nätsupportrarna hjälper honom till framgångar även i skidbackarna.

Nya trick imponerar inte bara på följarna utan även på slopestyle-domarna. För att fylla Instagram-kontot med meningsfullt innehåll töjer Tjäder på gränserna i hopp och rail-kombinationer.

Det är verkligen så. "Nu har jag inte lagt ut något på ett tag. Kanske ska hitta på något sjukt för att få ihop några klipp". Det är också det som är kul med skidåkningen, att lära sig nya grejer. Det är det vi försöker göra varje dag, säger Tjäder.

Slopestylestjärnan har med sig en uppsättning nya trick till Sydkorea, en förutsättning för att lyckas.

Det tror jag är ganska viktigt. Att ha nya grejer, så att domarna ska få en wow-effekt: "Oj, det där visste jag inte".

Vill inte visa allt

Tjäder säger att han ser Instagram delvis som ett medel för att sprida sporten och som ett marknadsföringsverktyg men att han främst lägger ut videor och bilder för sitt nöjes skull.

Han började tidigt men är till skillnad från andra populära sociala medier-aktörer försiktig med vad han låter följarna se.

Jag har jag växt upp med att göra det här och har väl byggt upp någon form av fanbase. Förut lade jag ut bilder varje dag men nu har jag blivit lite mer noggrann. Jag vill inte visa allt. Jag kör inte så mycket personligt. Jag är skidåkaren Jesper, inte personen Jesper.

Fansen verkar nöjda. Och de ska få sitt lystmäte från Pyeongchang också, trots de snåriga reglerna om vad som är tillåtet att förmedla.

Jag har läst på noga så jag tror att jag har koll. Jag ska försöka hålla god uppdatering och försöka visa folk hur det ser ut på ett OS. Det kan nog vara intressant, säger Jesper Tjäder.