Det var en dag där Luleå Kajakklubbs seniorer hade lite stolpe ut under onsdagen. I finalerna som gick under eftermiddagen var det fjärde- och femteplatser som gällde.

I det näst sista loppet var det dock en rejäl medaljchans när herrarna gav sig ut i sin K4 över 1 000 meter. Men inte heller herrarna Joel Elenius, Henrik Strand, Erik Strand och Dag Johansson lyckades nå pallen.

Då var det bara Alice Sjömark och Elina Lineruth kvar som hade chansen att rädda Luleås ära för dagen.

Artikelbild

– Ja, det gjorde vi väl. Vi avslutade dagen på bästa sätt. Men det var jättejobbigt, det känns att det är fjärde dagen på SM man är riktigt sliten, säger Alice Sjömark.

Kan du ta oss genom loppet?

– Vi är supertrygga med det vi gör. Vi kände oss starka och jag var aldrig orolig att någon skulle gå om oss, säger Sjömark, som fick se Nyköpings kajak komma upp nästan jämsides med 400 meter kvar.

– Vi blev inte stressade över det för vi visste att vi hade sparat det bästa till sist och la in spurten, säger Sjömark.

Artikelbild

Luleås besättning ledde alltså från start till mål och även fast det tog emot sista 200 meterna så kunde firma Sjömark/Lineruth dra ifrån sista 75 meterna.

– Så himla stort att få göra det här på hemmaplan, jätteskönt med guld, säger Alice Sjömark.

Artikelbild

Elina Lineruth kämpade med det mentala innan startskottet smällde.

– Jag hade så många tankar innan start. Det var allt ifrån att vi skulle vinna lätt till att vi kanske skulle komma fyra. Att då få ut allt i loppet fast man är så trött är såklart jättekul, säger Lineruth.

Artikelbild

När de övriga kajakerna närmade sig Luleå efter drygt halva loppet skrämde det inte Lineruth, snarare tvärtom.

– Vi blir inte stressade av det, vi får snarare mer energi av när de försöker öka för vi vet att vi har mer att ge än dem. Så sista 200 meterna var det bara att bomba på, säger Lineruth.

Artikelbild

Känslan att vinna inför hemmapubliken?

– Der är superkul. Det är så jäkla mycket support här så man spricker nästan av glädje, säger Elina Lineruth.

Artikelbild

På herrsidan var både Joel Elenius och henrik Strand i final på kanotens formel 1, nämligen K1 200 meter, tidigare under dagen. I det extremt snabba loppet hade inte Luleåkillarna marginalerna med sig. Båda var bara runt sekunden efter segraren David Johansson, Brunnsviken, men placeringarna blev femma respektive sjua.

För killarna i klassen K4 200 meter för 14-åringar blev det dock ett SM-silver för Luleå KK:s Matti Mustonen, Viktor Engman, Alfred Schefström Svarvare och Arvid Welin.