Läs även:

Kalixspelare i VM-bruttotruppen

Bottenstriden i bandyns elitserie är tät och rafflande. När Kalix åkte till Vätterns norra strand för att ta sig an bottenkonkurrenten IFK Motala stod mycket viktiga poäng på spel.

Fem lag, förutom Kalix och Motala även Sirius, Tellus och Tillberga, slåss om att undvika sistaplatsen och de två kvalplatserna.

– Det här är en av de viktigaste fyrapoängsmatcherna som vi har. Det är otroligt skönt att få med sig en seger hem, säger Anders Englund som var en av de stora matchvinnarna i ett bra bortalag.

Efter den första halvleken var det lika, 1–1. Motala tog ledningen direkt i matchinledningen, men Anders Englunds volley i straffområdet efter 12.52 fastställde halvtidsresultatet.

I andra halvlek stod matchen och vägde när Anders Englund drog till ett kanonskott i nät. 2–1 till Kalix var enormt viktigt och gav bortalaget än mer råg i ryggen.

Fast man höll på att ställa till det för sig. För efter målet åkte den ena bortaspelaren efter den andra ut i utvisningsbåset. Ett tag var man nere i blott sju utespelare och då tryckte hemmalaget på starkt för en kvittering.

– Pressen var på dem. Det handlade mest om att bara gilla läget. De har egentligen bara ett läge. Jag tycker vi löser det bra. Mentalt är det där vi vinner matchen. Lyckas man inte göra mål med tre man mer blir det jäkligt tufft att vinna en bandymatch.

För Kalix höll tätt och när en av de tre utvisade spelarna kom in på planen utökade man dessutom ledningen till 3–1. Toumas Liukkonens mål blev matchavgörande.

– Vi har bra disciplin och någonstans så betalar det av sig. Vi har väl inte så jättemånga lägen i andra halvlek, men vi gör mål på de chanser vi får. Det räcker för att vinna matchen.

Anders Englund var dock inte färdig. På tilläggstid fastställde han slutresultatet till 5–1 för Kalix.

– Klart man är nöjd med tre mål. Första är ett slumpmål. Andra är väl ett bra skott och tredje är Simon (Viklunds) förarbete där jag bara fiskar upp andrabollen.

I nästa match står ännu en bottenkonkurrent som motståndare. Då gästas man nämligen av Tillberga som ligger på sista plats i serien, platsen som innebär nedflyttning direkt.

– Jätteviktig match. Det är bara att fortsätta på samma spår som vi har påbörjat här. Vi har en period nu där det är matcher som är väldigt viktiga för oss. Vi är en så pass stark grupp och vi brukar gilla de här fyrapoängsmatcherna. Det är helt klart till vår fördel, säger Anders Englund efter vinsten i Motala.