Vädret ställde till det, men inte tillräckligt för att ställa in dagens sprintkval för damerna i tyska Oberstdorf. Banorna hade saltats för att snön inte skulle bli för lös till följd av regnet. Dessutom meddelade Internationella skidförbundet (Fis) inför start att alla föremål som riskerade att blåsa iväg skulle tas bort, för säkerhets skull.

Den planen gick inte helt i lås.

Mitt under damernas kval sågs flera reklamskyltar och en stor kvadratisk ballong komma flygande över skidstadion, där de nyckfulla vindarna också ställde till det för åkarna. Det var enorma tidsdifferenser i kvalet, trots en åktid på bara drygt två och en halv minut för de allra snabbaste åkarna.

Maiken Caspersen Falla, Norge, vann kvalet före Jessica Diggins, USA, och Sandra Ringwald, Tyskland. Av svenskorna var Evelina Settlin (femma) bäst. Även Maria Nordström (tia), Jennie Öberg (13:e), Linn Sömskar (14:e) och Emma Wikén (28:a) tog sig vidare, medan Anna Haag – hela 26 sekunder långsammare än Falla – slutade 39:a och slogs ut.

– Jag tycker inte det är rätt att Tour de Ski avgörs under såna här förhållanden, säger Haag till Expressen.

– Regnet är lika för alla men det är vindbyarna som skiljer.

Herrkvalet skulle ha inletts 12.55. Men besked från arrangören var att hela den fjärde etappen ställs in på grund av det kaotiska vädret.

– Det var inget tvivel om det här, det är rätt och slätt livsfarligt, säger Norges landslagschef Vidar Løfshus till NRK om beslutet.

(TT)