Östersunds succé i Europa League har knappast gått någon obemärkt förbi.

Men vad har Jämtlandsklubben med Gällivare/Malmberget att göra?

Mer än man tror.

Tränaren Graham Potter har tagit Östersund till nya nivåer och nu vill fler engelsmän komma till Sverige för att lyckas.

För GMFF:s del har jakten på en ny tränare varit enkel. Ovanligt enkel.

– Vi har blivit kontaktade av jättemånga utländska tränare, säkert tre-fyra stycken. Så har det aldrig varit tidigare och jag är rätt säker på att det har att göra med Östersunds framgång. Det är jättekul, säger GMFF:s sportchef Krister Taivalsaari.

Division 2-klubben nappade när Dave Timmins hörde av sig. Nu har 47-åringen kritat på ett kontrakt med klubben för de kommande två säsongerna.

Timmins är i grunden målvaktstränare och har tillhört flera engelska klubbar som bland annat Tranmere Rovers FC, Stockport County FC och Port Vale Football Club. Den senaste tiden har han varit i Blackpool FC som huserar i League One (tredje högsta divisionen i England).

– Han har varit anställd som målvaktstränare men även fungerat som bollplank till tränaren. Han har en gedigen bakgrund som fotbollstränare. Han har 800-1000 matcher i ligasystemet från League Two (fjärde högsta divisionen i England) och uppåt, säger Taivalsaari.

Timmins har varit målvaktstränare åt flera stjärnor, bland annat engelska landslagsmålvakten Joe Hart som han var mentor åt innan han slog igenom.

– Det är en rolig sak. Jag tror de har kontakt än i dag, säger Taivalsaari.

För ett drygt ett år sedan uttalade sig Hart, som i dag är utlånad från Manchester City till West Ham United, om Dave Timmins.

– Dave har varit ovärderlig för mig. Utan honom hade jag inte varit där jag är i dag. Hans sätt att coacha och stötta mig hjälpte mig mycket när jag skulle göra debut i Manchester City som 19-åring och i engelska landslaget som 20-åring, sa Joe Hart till en engelsk tidning 2016.

GMFF väljer att ta in Timmins för att få fart på utvecklingen av egna spelare. Han ska fungera som en länk mellan GMFF och ungdomslagen GSK och MAIF.

– Det är den största anledningen till att vi tar in en tränare utifrån, vi vill utbilda spelare så vi slipper plocka in. Han kommer även att fungera som tränare i vårt division 5-lag som vi har i samarbete med GSK. Han ska också utbilda spelare i Gällivare kommun – allt från yngre juniorer och uppåt, säger Taivalsaari och fortsätter:

– Vi har många spelare som är på gång. Det är inget fel på tränarna som vi har, men det kan vara svårt när man inte har de bästa utbildningarna eller största erfarenheterna. Det är bra att få stöd av någon som har kunskap.

Timmins ansluter till GMFF på måndag.