Årets klassiska cykelmotionslopp har börjat bra. Natten har varit lugn utan några större incidenter.

So far, so good. Det har varit en väldigt lugn start. Det har varit fint väder, nästan vindstilla och Vättern har legat blank, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Strax efter tio på lördagsförmiddagen hade 17 813 cyklister startat, varav 2 500 gått i mål. Vid lunch startar ytterligare omkring 1 800 cyklister i snabbgrupperna.

Artikelbild

| Prinsessan Tessy av Luxemburg är en av många utländska cyklister som deltar i årets Vätternrunda.

Det fina vädret har hittills varit gynnsamt.

Vädret hjälper ju absolut till så att det blivit mindre incidenter under natten, att det inte är halt, inte blåsigt och inte regnigt, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Startskottet för de första cyklisterna gick halv åtta på fredagskvällen från Stora torget i Motala. Strax under 23 000 personer har anmält sig till årets Vätternrunda som är den 54:e i ordningen. Vätternrundan har deltagare från hela världen. I årets lopp är omkring 30 procent av deltagarna utländska cyklister, de flesta av dem kommer från Tyskland och våra grannländer.

Den första Vätternrundan genomfördes 1966. Cykelloppet är världens största motionslopp och äger rum i juni varje år. Start och mål för loppet är i Motala i Östergötland.