Folkets röst är ett nytt inslag på Norrbottens idrottsgala. En jury har tagit ut tio kandidater som allmänheten har möjlighet att rösta på fram till den 27 april klockan 09:00. Priset går till den person vars insatser under 2013, på ett föredömligt sätt utvecklat, uppmärksammat och gagnat norrbottnisk idrott.

Vem är din favorit bland kandidaterna nedan?

Alexander Majorov

Artikelbild

| Kirunasonen med det karaktäristiska skägget är veteran i puckelpisten. 28-åringen har representerat Sverige i tre olympiska spel. 2013 tog han en sjätteplats på VM i Voss-Myrkdalen och placerade sig på 14:e plats i världscupen.

Den unge Luleå-åkaren skrev historia på EM när han, högst oväntat, gjorde sina livs två åk och slutade sexa och tangerade den bästa svenska placeringen på nästa 100 år. Dessutom tog han flera fina placeringar i stora internationella tävlingar, och satte Sverige på den manliga konståkningskartan igen.

Charlotte Kalla

VM i Val di Fiemme innebar två silver, visserligen ”bara” i lagtävlingarna. Men Kalla presterade ändå stort när det gällde som mest. Och inledningen på världscupen i höstas fick många att höja på ögonbrynen. Kalla åkte kanske bättre än någonsin, hon gav Björgen och Johaug en rejäl match och tog flera pallplatser under 2013.

Johan Forsberg

Artikelbild

| En man, en klubb, men tusen olika roller. Per Kenttä är Asplöven och Asplöven är Per Kenttä. 32-åringen visade inte bara färdigheter som tränaren som ledde klubben i allsvenskan. Han var dessutom ledaren som fick klubben att fungera och slå sig in i hockey-Sverige på allvar.

Luleå Hockeys forward är en kille som utmärker sig även utanför rinken. Han är förebilden med det stora hjärtat. Som ser och vågar lyfta orättvisor och ojämlikheter i samhället. Som inte tvekar att ta ställning. En spelare som ger idrotten perspektiv.

Sofia Mattsson, Gällivare SK– brottning

Artikelbild

| Tog nya VM-medaljer i Val di Fiemme och svarade för en hisnande insats i den numera klassiska backen i Tour de Ski. Levererade i världscupen och befäste sin position som en av världens främsta herråkare.

Devisen ”bäst när det gäller” passar bra in på Sofia Mattsson. I VM-finalen stötte hon på tuffast tänkbara motstånd i form av japanskan Saori Yoshida, brottaren som inte förlorat en match på tio år. Visst, Mattsson fick ge sig till slut, men svarade för en så bra insats att ett tronskifte inte är allt för långt borta.

Marcus Hellner

Artikelbild

| Luleå Hockeys forward är en kille som utmärker sig även utanför rinken. Han är förebilden med det stora hjärtat. Som ser och vågar lyfta orättvisor och ojämlikheter i samhället. Som inte tvekar att ta ställning. En spelare som ger idrotten perspektiv.

Tog nya VM-medaljer i Val di Fiemme och svarade för en hisnande insats i den numera klassiska backen i Tour de Ski. Levererade i världscupen och befäste sin position som en av världens främsta herråkare.

Denice Johansson

Artikelbild

| Piteå IF gjorde en historiskt bra säsong i allsvenskan. En stor del av framgången berodde på backen Faith Ikidi. Världsspelaren höll högsta nivå under hela året, plockade bort motståndarlagens stjärnor och blev dessutom nominerad som årets försvarare i Sverige.

Målmedveten ponnyryttare från Gällivare som vill kunna leva på sin sport i framtiden. 2013 tog hon SM-guld med sin häst Melwin och visade ännu en gång att hon tillhör Sveriges bästa ryttare i sin klass. Det finns inga genvägar säger Denice nu när hon startat sin resa mot toppen.

Per Spett

Artikelbild

| Nummer 19 i Munksund Skuthamns hockeylag inledde sin karriär i Kiruna AIF redan som 6-åring. Genom åren har hon utvecklat sitt spel genom att träna med både killar och tjejer. 2006 gjorde hon sitt första OS och därefter har hon flitigt fått ta på sig Damkronornas blå-gula dress.

Kirunasonen med det karaktäristiska skägget är veteran i puckelpisten. 28-åringen har representerat Sverige i tre olympiska spel. 2013 tog han en sjätteplats på VM i Voss-Myrkdalen och placerade sig på 14:e plats i världscupen.

Emma Eliasson

Artikelbild

| Målmedveten ponnyryttare från Gällivare som vill kunna leva på sin sport i framtiden. 2013 tog hon SM-guld med sin häst Melwin och visade ännu en gång att hon tillhör Sveriges bästa ryttare i sin klass. Det finns inga genvägar säger Denice nu när hon startat sin resa mot toppen.

Nummer 19 i Munksund Skuthamns hockeylag inledde sin karriär i Kiruna AIF redan som 6-åring. Genom åren har hon utvecklat sitt spel genom att träna med både killar och tjejer. 2006 gjorde hon sitt första OS och därefter har hon flitigt fått ta på sig Damkronornas blå-gula dress.

Per Kenttä, Asplöven HC – ishockey

Artikelbild

| VM i Val di Fiemme innebar två silver, visserligen ”bara” i lagtävlingarna. Men Kalla presterade ändå stort när det gällde som mest. Och inledningen på världscupen i höstas fick många att höja på ögonbrynen. Kalla åkte kanske bättre än någonsin, hon gav Björgen och Johaug en rejäl match och tog flera pallplatser under 2013.

En man, en klubb, men tusen olika roller. Per Kenttä är Asplöven och Asplöven är Per Kenttä. 32-åringen visade inte bara färdigheter som tränaren som ledde klubben i allsvenskan. Han var dessutom ledaren som fick klubben att fungera och slå sig in i hockey-Sverige på allvar.

Faith Ikidi

Artikelbild

| Den unge Luleå-åkaren skrev historia på EM när han, högst oväntat, gjorde sina livs två åk och slutade sexa och tangerade den bästa svenska placeringen på nästa 100 år. Dessutom tog han flera fina placeringar i stora internationella tävlingar, och satte Sverige på den manliga konståkningskartan igen.

Piteå IF gjorde en historiskt bra säsong i allsvenskan. En stor del av framgången berodde på backen Faith Ikidi. Världsspelaren höll högsta nivå under hela året, plockade bort motståndarlagens stjärnor och blev dessutom nominerad som årets försvarare i Sverige.