I våras välte lilla H65 Höör giganten Sävehof, som vunnit tio av de 13 SM-finaler som spelats sedan formatet med en enda SM-final infördes 2005. Trots detta vill guldtränaren Ola Månsson skrota finalupplägget.

Det har jag tyckt de senaste 15 åren. Om ett lag slår ett annat lag tre gånger är det laget bättre helt enkelt. Att förlora en match en gång kommer att hända alla lag. Sportsligt är det bättre, säger Månsson.

Egen damdag?

Ska nuvarande finalformatet behållas vill han se att damerna har en egen finaldag.

Herrarna är större än vad vi är och då kommer vi lite i skymundan. Vi vill inte spela förmatch när herrarna spelar huvudmatch, säger Ola Månsson.

Dragan Brljevic, tränare för Lugi som slutade tvåa i grundserien i fjol och som spelade final 2012, håller inte med.

Jag tycker att det här formatet är jättebra. På damsidan är vi inte bortskämda med 3 000-4 000 åskådare när vi spelar hemma. Nu får vi spela inför 10 000 i en stor arena, säger Brljevic.

Nu har dock inte damfinalen spelats inför 10 000 åskådare de senaste åren. I fjol kom endast 5 262 åskådare till Malmö arena – till den efterföljande herrfinalen var siffran 9 876. Den sämsta publiksiffran sedan finalformatet förändrades.

Sävehofstränaren Henrik Signell, som också är förbundskapten för damlandslaget, anser att det bör ske en förändring för att skapa ett större intresse för damhandbollen och ligan i sig.

Jag tror att det är bättre med en serie över fem matcher. Rent sportsligt är det större chans att bästa laget vinner då. Just nu är vi kanske inte bästa laget, men rent objektivt vill man internationellt ha fram det bästa laget, säger Signell.

Arbetsgrupp tillsatt

Det har de senaste säsongerna funnits en diskussion bland både herrklubbarna och damklubbarna att byta till en matchserie, men i våras röstade båda ligorna för att behålla nuvarande format.

Inför 2019 finns en arbetsgrupp för att se över det här. Nu är majoriteten positiv att fortsätta som nu, men sedan får vi se, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll.

Denna säsong återvänder SM-finalerna till Göteborg. Den 10 maj 2018 spelas finalen i Scandinavium.