I fjol blev det förlust mot kanadensiska lag Brad Gushue i VM-finalen med 2–4. Nu fick lag Niklas Edin en ordentlig revansch efter en fin laginsats.

Vi har spelat bra hela veckan och byggt upp spelet till en bra final, det är helt otroligt, säger Niklas Edin i segerintervjun som sändes i SVT efteråt.
Vi försökte hålla vårt spel och inte göra några fåniga misstag.

Segern var också en revansch efter förlusten i OS-finalen, mot USA, för 1,5 månad sedan.

Jag är mycket glad för segern, det har varit en mycket bra vecka i Vegas. Det är svårt att slå som upplevelse, säger en mycket glad Niklas Edin, som vann VM för tredje gången.
Det är fantastiskt. Vi har några spelare som inte vunnit VM tidigare. Och efter finalförlusten i OS och förlusten i VM förra året, känns det mycket bra för laget.

Ledde med 5–0

Lag Edin tog de två första poängen i den tredje omgången. När Gushue gjorde ett misstag i slutet av den fjärde omgången fick svenskarna ytterligare två poäng. Och ett kanadensiskt misstag bäddade även för en svenskpoäng i den femte omgången. En 5–0-ledning halvvägs i tävlingen var förstås inget som Sverige tappade greppet om och redan efter åtta omgångar tackade kanadensarna för matchen.

Även i grundspelet under curling-VM i Las Vegas, USA, vann Sverige över Kanada, med 6–5.

"De var bäst i dag"

Så bra som Sverige spelade var det svårt att slå Sverige, säger Kanadas Brad Gushue:

Jag är naturligtvis besviken. Men de var det bästa laget i dag. Det enda positiva för oss är att även om vi hade spelat bra i dag så hade de vunnit, säger han i intervjun efteråt.

Svenskarna, Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren har imponerat i VM. De förlorade bara en match under gruppspelet, mot Norge, och direktkvalificerade sig till semifinalen.

Skottland tog bronset efter 11–4 mot Sydkorea.