Så blev Ola tv-tittarnas favorit: "Fick sparken en efter en"

Luleå
Lästid cirka 6 min

Han har skrivit manus till Sveriges största tv-program och ansågs ha en strålande framtid som ståuppkomiker. Men Ola Söderholm valde en annan väg – nu driver han framgångsrik podd och är favorit i "Alla mot alla".
– Det är inte som att jag känner mig så fruktansvärt känd på grund av det, men det är klart att folk känner igen mig, säger Luleåkomikern.

I frågesporten "Alla mot alla" presenterades han som tävlingens "största favorit genom alla tider" (tillsammans med Malin Persson Giolito) och har beskrivits som ett orakel efter fem framgångsrika säsonger.

Samtidigt lever han på att producera podcasten "Stormens utveckling" tillsammans med vännen Jonatan Unge och sambon Liv Strömquist och skriver krönikor i Aftonbladet när han tar sig tid.

Ola Söderholm, från Björkskatan, har blivit ett aktat namn i Kultursverige.

undefined
Ola Söderholm har gått från att vara en poddpratare som främst blivit igenkänd av "30-åriga hipsters" till att bli stoppad på mataffären av äldre tanter.

Han föddes i Falun för 42 år sedan men växte upp på Lävägen i Luleå. Några hus bort bodde en några år yngre Sandra Ilar, senare skulle båda två slå igenom på stand up-scener, göra respekterade tv-program – och senare lägga humorn åt sida. Dit kommer vi.

– Vi växte upp på samma gata, i samma radhuslänga. Jag vet inte varför Björkskatan driver en till det, det kanske behövs en till person för att det ska vara en spaning. Två stycken är kanske bara en slump, säger Ola Söderholm.

undefined

Det var nog den gången i ens liv när jag hade mest flyt, jag träffade en våg och kom in på det under en tid när efterfrågan var större än tillgången.

Podden "Lilla drevet" blev början på poddkarriären som gick över i "Stormens utveckling" med Jonatan Unge och Liv Strömquist.

Första kontakten med medievärlden blev på Norrbottens-Kuriren, när han började recensera musik under gymnasiet. Dörren öppnades till en värld han knappt vågat smyga in fötterna i tidigare.

– Det var en sådan 90-talsgrej att det var så stort med musikjournalistik, de som var musikjournalister var typ coolare än de som spelade musik av någon anledning (skratt). Det var en sådan hajp kring det och jag var intresserad av musik och media. Det kändes väldigt kul att få chansen att göra det, berättar han.

Söderholm fattade snabbt tycke för krönikor och åsiktsjournalistik, därför flyttade han till Sundsvall för att plugga journalist. På somrarna återvände han till Luleå för jobb i gamla Kuriren-huset.

– Jag kommer ihåg att jag hade en sommarserie som hette "Finns Gud?", där jag ringde upp en Norrbotten-kändis varje dag och frågade om Gud fanns. Man kunde ha väldigt random idéer, jag minns det som väldigt roligt.

undefined
Ola Söderholm började sin bana inom media som skribent och nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren.
undefined
Komikern Sandra Ilar var granne på Björkskatan.

Kände du att du fick hög status som musikjournalist?

– Jag vet inte hur mycket det hjälpte (skratt), det kanske inte stjälpte i alla fall. Men det var också ett genuint intresse och det var kul att få chansen att uttrycka sig på det sättet.

– Det ledde ändå in mig på en bana. Det kan kännas väldigt stort och oöverstigligt att se sig själv som en person som tar den platsen och jobbar med media på olika sätt. Men när man tagit det första steget kändes det inte lika konstigt att söka till journalisthögskolan eller att ställa sig på en stand up-scen.

undefined
Efter journalisthögskolan flyttade Ola Söderholm till Stockholm och började göra stand up. Och snabbt blev han ett aktat namn inom humorbranschen.

Fakta

Namn: Ola Söderholm
Ålder: 42 år.
Bor: Malmö.
Från: Flyttade från Luleå som 19-åring ("Jag tror inte jag hade haft någon att ringa om jag skulle åka upp till Luleå, de flesta bor i Stockholm eller Göteborg").
Aktuell: Driver podcasten "Stormens utveckling" och syns i nya säsongen "Alla mot alla" på Kanal 5 och Max. Skriver krönikor i Aftonbladet.

Efter att ha flyttat till Stockholm gav sig Ola Söderholm in i humorbranschen och blev upplyft som en av de stora talangerna i landet, både inom stand up och som manusförfattare till tv-program som "Parlamentet" och Melodifestivalen.

Då kom poddradion in på marknaden och förändrade allt.

"Tankesmedjan" i P3 blev en försmak av det fria formatet, med samtal, satiriska spaningar och krönikor, som ledde till att "Lilla drevet" startade för drygt elva år sedan.

– Det var nog den gången i ens liv när jag hade mest flyt, jag träffade en våg och kom in på det under en tid när efterfrågan var större än tillgången. Det var nytt och nog lättare för folk som startade podd då att få genomslag, det fanns inte så många men det fanns en stor potentiell publik som var sugen på att lyssna på poddar, säger Ola Söderholm.

– Det var en produkt av Sveriges radios personalpolitik, vi fick sparken en efter en (skratt). Då började vi göra poddar i stället och det var rätt tid och tillfälle. Tur, tajming och talang kanske.

Några poddar senare har han lämnat humorscenen för att jobba heltid med "Stormens utveckling".

– Egentligen var det precis som jag hade börjat tjäna pengar på stand up som jag slutade. Det sista jag gjorde var en egen ganska stor turné och kände mig lite utbränd på det. Poddandet var så kul och givande, vilket gjorde att jag kunde uttrycka mig mer fullt ut via det än på scenen. Stand up kändes mer begränsande och är ganska tufft och utlämnande.

När Ola Söderholm och Liv Strömquist fick barn ihop blev det naturligt att inte spendera kvällarna på olika hak längre.

– Ska jag gå iväg varje tisdag och torsdag till en deppig irländska pub och öva på kuk-skämt utan att få betalt för det? Det bara blev så att jag slutade och när man har slutat är det svårt att börja igen. Det är som ett hamsterhjul, det känns väldigt naturligt när man håller på med det men med lite distans inser man hur sinnessjukt det är att hålla på med stand up. Det är mer människans naturliga tillstånd att inte hålla på med stand up (skratt).

undefined

Det är väldigt speciellt, man åker dit och medverkar på inspelningarna i ett par veckor och sedan sänds det på tv långt senare. Det är speciellt att något sådant kan få så stort genomslag fast du själv sitter hemma och jobbar med sin vanliga grej

Ola Söderholm om medverkan i "Alla mot alla"

De senaste fem säsongerna har 42-åringen varit en återkommande gäst i Filip Hammar och Fredrik Wikingssons tv-show "Alla mot alla" där han bland annat nådde finalen tillsammans med Emma Knyckare för två år sedan.

– Det har ett mycket bredare genomslag än det jag gör vanligtvis. Det är inte som att jag känner mig så fruktansvärt känd på grund av det (skratt), men det är klart det händer att folk känner igen mig, berättar han.

Hur märker du det?

– Det är lite annorlunda publik. Det kan komma fram män och kvinnor i 50–60-årsåldern på mataffären. Det kommer fram tanter och tar tag i ens underarm och säger: Var känner jag igen dig ifrån? Då får man reda ut det (skratt).

undefined
Ola Söderholm i "Alla mot alla".
undefined
Ola Söderholm i "Alla mot alla".
undefined
Ola Söderholm i "Alla mot alla".

Du kallas konstant för favorit och orakel. Känns det som att det går bra?

– Det har varit kul, det är en frågesport som passar mig. Jag tror det görs av människor som är lika mig, folk i samma ålder och med samma referensbank. Det är en kul frågesport, jag tänker alltid när jag är med där att det hade varit roligt att jobba med den. Man börjar automatiskt tänka på vad som hade varit en bra "Alla mot alla"-fråga. Vad som helst kan vara en fråga.

Alex Schulman pratade nyligen om att han ville bli vän med Ola Söderholm och att de varit på lunch ihop. Men Luleåsonen håller sig på avstånd från mediakändisarna, åtminstone geografiskt då han bor i Malmö.

– Det är i samband med inspelningar som jag har träffat dem, men jag kan inte påstå att jag hänger med dem. Man åker upp och doppar tårna i Mediastockholm ibland, men jag kan inte riktigt bli en sådan person som hänger på Riche eller vad de nu gör ...

Vad ser du framför dig i karriären?

– Jag känner mig ganska lyckligt lottad i situationen jag är i nu. Men det hänger ju inte bara på mig, i "Stormens utveckling" måste det vara tre personer som tycker det är kul och orkar fortsätta. Men känns som att vi alla är sugna på att fortsätta och låta podden pågå.

Har du släppt stand up helt?

– Jag kan sakna att köra stand up även om det också var fruktansvärt jobbigt, men tanken finns att det hade varit roligt att göra det igen. Om inte annat för att det hade varit roligt att komma ut och träffa folk någon gång.

– Just nu har jag en tillvaro där jag mest sitter med datorn i knät, skriver och funderar.