Kiosk Igloo på Bergnäset är registrerat på ett företag i södra Sverige, med en manlig ägare i 50-årsåldern, men verksamheten sköts främst av Wael Abd Ali, 22 år, som pluggar juridik i Luleå sedan två veckor tillbaka.
– Vi har godis, läsk och chips från USA, Japan, Thailand, allt som barnen önskar. Sen säljer vi tobak och vapes (e-cigaretter), precis som andra kiosker, och följer vad kunderna önskar för märken, fragranser (aromer).
"Luleå är en liten stad och folk kanske tycker att det här är skumt. Men åk till Stockholm eller Malmö – där ser du massor av såna här varor"
Entreprenören Wael Abd Ali, 22 år.
De senaste månaderna har butiken också, via sin hemsida, haft försäljning av vape-oljor och godis preparerade med de halvsyntetiska cannabissubstanserna THCP och HHC0 – även detta efter önskemål från kunderna, enligt Abd Ali.
– Flera ville köpa produkterna, vi följer kundtrenderna. Jag var skeptisk först men började göra bakgrundskontroller, besökte butiker i Stockholm och pratade med ägaren av märket som skickade labbtester. Shopify (e-handelsföretag) har godkänt dem, säger Wael.
Försäljningen sker alltså helt lagligt, då Folkhälsomyndigheten ännu inte har hunnit utreda om substanserna ska narkotikaklassas.
Jag förespråkar egentligen ingenting av detta, det är kundens eget beslut.
Wael Abd Ali, Kiosk Igloos entreprenör.
Varorna distribueras via Tyskland till Sverige men Kiosk Igloo vill inte uppge varifrån de köper dem.
– Det är inte bara vi som har dem utan de finns över hela landet och på nätet. Det är ju inget olagligt vi gör och vi följer nyheterna konstant. Händer något, tas produkterna bort direkt.
Vilka är köparna i Luleå?
– Alltifrån 18+ till äldre i 40-50-årsåldern. Ett stort intresse.
THCP beskrivs på er hemsida som ”30 gånger starkare” än THC, den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis. Vad vet du om hälsoriskerna?
– Det är inte jag som har gjort hemsidan men det finns hälsorisker med alla produkter. Det gäller även alkohol och vanligt tobak, snus och vapes.
Vad tycker du om produkterna själv?
– Jag förespråkar egentligen inget av detta, det är kundens eget beslut. Jag varken röker eller snusar.
Hur ser du på ditt eget moraliska ansvar?
– Det här är inget som vi marknadsför eller ”säljer in” till kunderna. Vi frontar inte med dem i butiken, utan kunderna kommer direkt till kassan och vet vad de vill ha.
Om kunderna kommer tillbaka och inte är nöjda, tycker att effekterna är skitdåliga eller skadar, då slutar vi sälja.
Entreprenören Wael Abd Ali
Men han är också medveten om att många högstadieelever på intilliggande Bergsskolan är återkommande kunder och därför vill han understryka att de noga följer åldersgränsen 18 år.
– Vi har haft flera beställningar via hemsidan när åldern inte har gått att verifiera, och då har vi avbrutit försäljningarna. Ibland har jag sagt åt ungdomar att be sina vårdnadshavare att ta kontakt med mig för att få sina pengar tillbaka, så att de lär sig. Samma med snus, cigaretter och vapes.
Samtidigt marknadsfördes vape-oljan El Gringo ett tag via Kiosk Igloos konto på sociala mediekanalen Tiktok, som är väldigt populär just bland unga.
– När jag kollade vad vi hade för följare där, såg jag att det var många ungdomar och därför valde vi att ta tog bort inläggen. Det kändes inte lämpligt.
Det är inget olagligt vi gör och vi följer nyheterna konstant. Händer något, tas produkterna bort direkt
Kiosk Igloo om den syntetiska cannabisprodukterna
Han vill däremot inte ha någon åsikt kring att vape-produkterna och "cannabisgodiset" riskerar att langas vidare till minderåriga.
– Jag kan inte misstänka varje kund på det sättet men ser jag eller hör något, agerar jag direkt. Folk kan langa cigg till unga från Coop eller Ica också, eller alkohol från Systemet.
Ser du inte risker med att normalisera bruket av syntetiska cannabissubstanser bland unga, eller att vaping blir inkörsport i tyngre droger?
– Jag tror inte att vaping är anledningen till att börja med andra droger. Det handlar mer om hur man har det hemma, samhällsnormer, vänner, intressen och så vidare. Det kan lika gärna vara alkohol eller cigaretter som leder till det. Det finns faror med alla produkter.
I väntan på eventuella regleringar av THCP och HHCO fortsätter försäljningen i kiosken.
– Kunderna bestämmer. Om de kommer tillbaka och inte är nöjda, tycker att effekterna är skitdåliga eller skadar, då slutar vi sälja. Men hittills har vi bara fått positiv respons.
Tror du att även produkterna med TCHP och HHCO kommer narkotikaklassas?
– Inte omöjligt då ”allting” till slut klassas som narkotika i Sverige, jämfört med andra länder. Det kommer alltid nya produkter men just nu har jag inga planer på att sälja andra produkter också.
Hur mycket har produkterna påverkat er omsättning?
– Omsättningen kommer främst från godis, läsk och chips, säkert 60-70 procent, men de här produkterna har säkert dragit upp den med några procent. Samtidigt slänger vi en massa snus. Intresset är inte längre lika stort för snus och cigg, jämfört med vapes.
Han har viss förståelse för att försäljningen av halvsyntetiska droger väcker uppmärksamhet och oro, såväl bland föräldrar som hos myndigheter.
– Jag fattar, Luleå är en liten stad och folk kanske tycker att det här är konstigt eller skumt. Men åk till Stockholm eller Malmö – där ser du massor av såna här varor som kioskerna visar upp tydligt i butiken och i skyltfönstren, säger Wael.