Prisade företagaren: "Visste nog inte hur svårt det är"Prisade företagaren: "Visste nog inte hur svårt det är"

Prisade företagaren: "Visste nog inte hur svårt det är"

Luleå
Lästid cirka 5 min

Hon går i bräschen för att ändra vårt beteende när det gäller maten vi lägger på tallriken. Ju närmare den är producerad, desto bättre.
Norrbottens-Kuriren möter Malin Winsa vars företag nyligen prisades inför hela Luleås näringsliv.
– Jag drivs av en nyfikenhet, och att jag måste testa det mesta, säger hon.

Skulle hon köpa spanska tomater? Det kan tyckas som en anspråkslös fråga till någon som fått pris med motiveringen att deras företag strävar efter att revolutionera matkulturen. Men det är trots allt produkterna som finns i butikshyllorna det handlar om när det kommer till företagaren Malin Winsa. Hennes svar kommer snabbt.

– Nej, nu reagerar jag på det när jag går i en butik. Det finns mycket utländska grönsaker i grönsaksdisken, trots att det är säsong och jag vet att det finns svenska att tillgå. Det tycker jag är jättekonstigt. Det börjar vända, jag tror folk börjar få upp ögonen, säger hon.

"Det är ett bevis att vårat varumärke har blivit lite starkare", säger Malin Winsa om priset på Luleå näringslivsgala. De var nominerade redan för två år sedan.
"Det är ett bevis att vårat varumärke har blivit lite starkare", säger Malin Winsa om priset på Luleå näringslivsgala. De var nominerade redan för två år sedan.

Vi träffas på Stora Coop på Storheden. Malin Winsa är verkställande direktör och delägare i Noah lokal mat som hon driver tillsammans med delägaren Ann Liljeholm som är operativt ansvarig. Nyligen prisades Noah på Luleå näringslivsgala där de fick Årets Hållbarhetspris, som delades ut av SSAB. Stora Coop är en av butikerna som Noahs produkter finns i, på egna hyllor med ett utvalt sortiment.

Hur skulle du beskriva ert företag, för en som inte vet vad ni gör?

– Vi är en grossist och återförsäljare av småskaligt producerad mat. Vi köper in från ungefär 50 leverantörer, de minsta producenterna i Norrbotten och Västerbotten, och säljer det vidare. Dels via dagligvaruhandel som Coop och Ica men även via webbshop, hotell- och restaurang och Luleå kommun som vi har ett avtal med, säger Malin Winsa.

"Jag skulle nog säga att vi bryter ny mark", säger Malin Winsa om Noah som en grossist inom lokalproducerad mat.
"Jag skulle nog säga att vi bryter ny mark", säger Malin Winsa om Noah som en grossist inom lokalproducerad mat.

Avtalet med Luleå kommun började som ett pilotprojekt med sju skolor första året, för att sedan utökas till 25 skolor år två och nu tredje året samtliga skolor. De levererar småskaligt producerade grönsaker.

– Vi samlar in från flertalet odlare, de får en garanterad volym så att de vågar odla och vi distribuerar till skolorna. Det är bra. Vi har lärt oss mycket de här åren. Luleå kommun var ganska modiga som lät oss köra, vi visste inte exakt hur det skulle gå till först.

Malin Winsa är uppvuxen i en företagarfamilj som drev byggfirma i Tornedalen. Hon beskriver sig själv som ganska praktisk och händig, att bygga är något hon behärskar. Hon har alltid fått testa själv.

– Det är som en kick för mig att få saker gjorda. Jag tänker att alla har något slags driv att hitta sin kreativitet, om det är att måla eller sticka ... Jag gillar att renovera, bygga och tapetsera. Jag är uppvuxen med det.

Hur var du som barn?

– Jag ville vara med överallt. Mycket energi. Värderade kompisar högt. Lite sådär, rädd att missa någonting.

"Det är kul att driva bolag som också gör gott", säger Malin Winsa. Här tillsammans med kollegan Ann Liljeholm.
"Det är kul att driva bolag som också gör gott", säger Malin Winsa. Här tillsammans med kollegan Ann Liljeholm.

Kanske var det den energin som tog henne ut i världen. Första steget ut från barndomsbyn blev gymnasiet i Pajala, där hon gick naturvetenskapliga programmet. Den dagliga pendlingen blev på hela 14 mil, ofta med ett stopp för basket- eller innebandyträning i Tärendö på vägen hem.

– Det blev långa dagar, säger Malin Winsa.

I den vevan fick hon in en fot i restaurangbranschen med jobb som servitris i Pajala men även Piteå, Luleå och på Nya Zeeland.

– Det passade mig väldigt bra, det är fart och fläkt! Och det händer mycket. Tiden går fort och det är väldigt roligt, man umgås med dem man jobbar med. Det är därför jag tror många blir kvar i den branschen, för man hittar sitt gäng.

Malin Winsa.

När man växer upp i en företagarfamilj är det inte ett så stort steg att driva företag. Företagarandan är stark på mindre orter, man skapar arbetstillfällen.

Hon läste till civilekonom på universitetet i Umeå och gjorde examensarbetet i Björkliden. I Luleå landade hon 2007, och fick jobb på ett kafé. Ett extrajobb som instruktör på ett av stans gym gav henne nya vänner och ett större nätverk.

– Det var väldigt bra för mig. Jag kände nästan ingen när jag flyttade hit, säger hon.

Känner du dig som en Luleåbo?

– Jag är nog ganska mycket tornedaling i själ och hjärta, skulle jag säga. I mitt "mindset". Men ja, Luleå är ju hemma. Har barnen här, och är engagerad i föreningar. Det är klart jag känner mig som en Luleåbo, men innerst inne är jag tornedaling. Det är en känsla.

Hur är du som person?

– Jag är extrovert, men behöver också egen tid där jag bara är själv.

Runtom i utvalda butiker i Norrbotten finns Noahs sortiment. Malin Winsa berättar att de även numera finns i Skellefteå, och är på väg mot Umeå. Målet är att företaget ska verka över hela Sverige. Den här bilden är tagen på Stora Coop på Storheden.
Runtom i utvalda butiker i Norrbotten finns Noahs sortiment. Malin Winsa berättar att de även numera finns i Skellefteå, och är på väg mot Umeå. Målet är att företaget ska verka över hela Sverige. Den här bilden är tagen på Stora Coop på Storheden.

För drygt fyra år sedan klev in hon i Noah. På den tiden var det en app, på det stora hela. Ett slags "Blocket" för mat. Nu finns inte appen kvar. I stället har de byggt upp ett lager i Sävast.

Förutom Malin och Ann, finns det två anställda.

– Vi försöker förändra människors beteenden, vilket inte är jättelätt. Folk är vana vid billig, importerad mat. Jag tror det kan ändras genom att göra det så enkelt som möjligt, både för producenter men framförallt för konsumenter. Man ska kunna hitta den här maten i sin vanliga butik, även om gårdsbutiker är fantastiska, har inte alla möjlighet eller tid att åka runt till dem.

Vi försöker förändra människors beteenden, vilket inte är jättelätt. Folk är vana vid billig, importerad mat.

Malin Winsa

VD

Det låter svårt? Varför drogs du till det? 

– Jag visste nog inte hur svårt det var ... Det var nog tur (skratt). Det är världens roligaste jobb, jag har en jättefin partner i Ann. Vi kompletterar varandra i form av kunskaper och profil, och båda gillar att driva framåt. Jag hade inte orkat utan henne.

Vad säger du om prislappen på era produkter. Är den dyr?

– Inte allt. Det finns en förutfattad mening att det är dyrt, det är inte alltid det. En del saker är dyrare. Mathantverk, det är klart det är dyrare än det som massproducerat. Man behöver inte köpa vår köttfärs eller mjölk varje gång, men om man gör det var tionde gång skulle det göra stor skillnad.

Vad är målet?

– Ett syfte är att öka självförsörjningsgraden, i Norrbotten och i Sverige. Vi vill växa, och bli nationella, säger Malin Winsa.

Malin Winsa

Ålder: 47 år.

Yrke: Äger och driver Noah lokal mat.

Utbildning: Naturvetenskapliga programmet i Pajala, studerat till civilekonom vid Umeå universitet.

Familj: Sambo, två söner.

Kommer från: Kainulasjärvi, i Tornedalen. Två mil söder om Tärendö. Uppvuxen i en företagarfamilj. Har en syster.

Smultronställen i Luleå: "Jag älskar Ormberget. Går och springer där, åker lite längdskidor. Det är alltid så fina spår, det sköts så bra. Skärgården är fantastiskt och något speciellt. Jag är inte uppvuxen vid havet, så det uppskattar jag extra mycket. Jag och mina kompisar brukar paddla kajak".

Motivering till Årets Hållbarhetspris: "För Noah – Lokal Mat är självförsörjning och regionala livsmedel centrala i matkulturen. Företaget främjar småskalighet och biologisk mångfald, och arbetar aktivt för att stödja en levande landsbygd. Genom innovativa koncept strävar Noah – Lokal Mat efter att revolutionera både matkultur och självförsörjningsgrad".