Direktören om tuffa vårdsommaren: "Har fått prioriterat hårt"

Direktören om tuffa vårdsommaren: "Har fått prioriterat hårt"

Luleå
Lästid cirka 4 min

Det är tunga ord om den egna verksamheten när Region Norrbotten börjar summera sommaren. Hjärtsjukvården, kirurgin och psykiatrin är några verksamheter som haft det svårt.

Inför regionstyrelsen på onsdagen gav regiondirektören Ulrika Sundqvist en bild av hur sjukvården mått under sommaren. Avdelning för avdelning tecknas en bild av utmaningarna, och ord som "tufft", "ansträngt" och "utmanande" duggar tätt. Regiondirektörens rapport redovisas för sjukvårdspolitikerna i styrelsen.

undefined
Regiondirektören Ulrika Sundqvist rapporterar om verksamheten till politikerna.

Norrbottens-Kuriren träffar Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Norrbotten, för en större intervju. Hon tar emot på regionhuset.

När hon får frågan att lista tre stora utmaningar i sommar nämner hon det nya hyresavtalet för vårdpersonal, vårdkonflikten samt bristen på vårdplatser på Sunderby sjukhus, väl omskrivna i media sedan tidigare.

Om ni ser på vad ni kan åtgärda och förbättra utifrån eran egen verksamhet, till exempel vårdplatserna på Sunderby sjukhus som inte är en ny fråga utan en följetong. Varför går det inte att få till?

– Tiotusenkronorsfrågan. Det finns säkert massor av olika förklaringar. Vi står inför en bemanningsutmaning i Norrbotten, på totalen. För att hålla vårdplatser uppe är det sjuksköterskor och undersköterskor vi behöver. Vi har också hamnat i ett läge där vi varit väldigt hyrberoende, vi behöver vända den trenden.

undefined
En större utvärdering görs just nu, där enkäter gått ut till chefer med frågor om vad de sett och upplevt. Den ska vara klar senast i oktober/november. "Jag är väldigt tacksam för de som jobbar hos oss, och ställer upp", säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Om vi vänder på frågan och tittar framåt. När ni nu gör strategiska val kring att minska hyrpersonal, ser du framför dig inom några år att det finns fler vårdplatser på Sunderbyn?

– Ja, men det tänker jag.

Är det rimligt, tror du?

– Ja, men det måste bli så. Och jag tänker att det är rimligt också. Vi ska ha tillräckligt många vårdplatser för att kunna bedriva vård. Man ska inte vårdas på akutmottagningen, det är inte bra, det måste vi komma ifrån. Det är en jätteviktig fråga.

Hur långt borta tror du det är, att nå dit? Och vad behöver ni för att klara det?

– Vi behöver framförallt medarbetare. Innan vi började minska hyrberoendet såg vi att 17 procent av våra kostnader var till motsvarande drygt 300 årsarbetare, och vi har nästan 7 000 anställda. Om 17 procent går till 300 är det en dyr lösning. Vi behöver komma till en annan lösning.

undefined
"Ledtiderna till akuta och subakuta hjärtinventioner har ökat under sommaren", rapporteras det om hjärtsjukvården.

I regiondirektörens rapport står det när det gäller hjärtsjukvården i Norrbotten: "Bristen på vårdplatser i Sunderbyn har påverkat möjligheterna att både klara det akuta uppdraget och länsuppdraget för hjärtsjukvården".

Vad betyder den meningen för dig, när du hör den?

– För mig, när jag läser den, så har det varit pressat och det betyder att man har fått prioriterat väldigt hårt. På ett hårdare sätt än man skulle önska. Det är klart om man kommer in med en akut hjärtinfarkt, då får man hjälp, det tänker jag. Men sedan finns det grader för hur bråttom det är. Det är klart det är hård prioritering och det vill vi inte vara i, säger Pia Näsvall.

Är det tunga ord, för er verksamhet?

– Ja, det är tunga ord. Och det är ingenting som vi vill ha, vi vill kunna erbjuda något annat.

På allmänkirurgin/urologi beskrivs sommaren som "mycket ansträngd och utmanande", och kliniken har inte kunnat bemanna tillräckligt många vårdplatser.

Det har varit överbeläggningar.

– Om man kommer in med en kirurgisk åkomma, ont i magen, blindtarmsinflammation eller cancer, som ska opereras vårdas man på en kirurgisk vårdavdelning. Om man då har brist på vårdplatser blir det ett bekymmer, naturligtvis. Sedan minskar vi alltid operationskapaciteten på sommaren, det är inget nytt, säger Pia Näsvall.

Är det något som gått bättre än förväntat?

– Vi har faktiskt kunna opererat rätt bra på prio 2-kirurgi till exempel, även om vi vet att vi fått ställa viss kirurgi så har vi ändå klarat det. Det är positivt. Till exempel cancer, sådant som inte kan vänta lång tid men inte behöver göras närmaste dygnet eller dygnen. 

När det gäller psykiatrin har det området problem med läkarbemanningen under sommaren, står att läsa i regiondirektörens rapport. Patienter har behövt avbokas.

undefined
Trycket har minskat när det går mot höst. "Det finns fler bemannade vårdplatser än under sommaren, men vi måste utvärdera och komma fram till åtgärdsplan så det blir hållbart året runt", säger Moa Bjerner.

Läget på akuten på Sunderby sjukhus har "tidvis varit mycket ansträngt" och chefer har gått in och jobbat kliniskt för att "klara situationen", står det i rapporten.

– Vårdsommaren på akutmottagningarna har varit riktigt tuff. Vi har haft en minskad kapacitet på disponibla vårdplatser, det har skapat en situation med längre tider på akuten. Det har funnits fall i sommar där det tagit för lång tid, det har det. Om det blir fall som skapar patientsäkerhetsrisker, då ska det upprättas avvikelser, säger Moa Bjerner, chef för division länssjukvård 1.