Ni vet känslan. Lite småstressad i butiken en fredagseftermiddag, tacomyset ska inhandlas. Gurka, sallad, tomat och andra ingredienser läggs i kundvagnen, en okulärbesiktning är tillräcklig för att konstatera att varorna är fullt godkända.
Sedan kommer man till frukt- och gröntavdelningens problembarn nummer ett – avokadon. Denna verkar bra – och den. Mot kassan, hemma väntar hungrig familj och tacofesten ska snart börja.
Väl i bostaden, kniven åker fram och avokadon delas. Men vad faan! Trådig, torr och hård, påminner mer om en träbit. Vi tar nästa. Men vad faan – igen! Den är ju rutten! Men den tredje då? Stenhård och så omogen att kärnan måste bändas loss med milt våld! Ska det bli någon guacamole till fredagstacon får det bli med hjälp av slagborr.
"Ungar, det blir tacos på tisdag i stället!" En faders berömda sista ord.
När ekorrhjulet snurrar som fortast vill man inte köpa ett projekt. Avokadon ska vara mogen och klar att ätas samma dag, ska det vara så svårt?
Ja, tydligen. Finns det något knep? Tydligen inte.
Jag ringer till Mats Östling, rutinerad frukt- och gröntexpert på Kvantum i Luleå. Han om någon borde veta.
– Du har tagit dig an en svår uppgift. Det är i princip omöjligt när det gäller avokado, mango och ananas. När man tror att de är perfekta kan de vara dåliga och vice versa, säger han.
Han säger också att han har ett knep för att kunna se om de är dåliga. Men det väljer han att inte avslöja.
– Det är en affärshemlighet. Men om kunderna frågar hjälper vi gärna till och plocka fram dem som vi tror är bra, säger han.
Såklart finns inga garantier. När inte ens en som har jobbat i nära 40 år med avokador kan hitta rätt förstår man att det är svårt.
– Om jag har köpt tre avokador, nog är det nästan alltid en som man måste ta bort.
Det är i princip omöjligt när det gäller avokado
Mats Östling
Frukt- och gröntansvarig
Det är mycket som spelar in när det kommer till avokadons välmående. Årstid, ursprung och hur skörden har varit.
Ilskan, eller kanske besvikelsen, som uppstår när man återigen öppnar en oätlig avokado försvinner oftast lika snabbt igen. Och så verkar det vara för de flesta. Man orkar helt enkelt inte reklamera en liten frukt.
– Nog får vi klagomål men det är inte så mycket. Alla säger inte heller till.
Ica säljer ett trepack med etiketten "Mogen avokado". När man köper denna så vill man tro att det är en given vinstlott – men icke. Det är snarare tre avokador i lika många stadier i mognadsprocessen.
– De är inte alltid mogna. Det är inte sant det som står på förpackningen.
Har man rätt att reklamera produkten om man inte är nöjd?
– Hos oss är regeln: Är man inte nöjd med varan så får man komma tillbaka med den.
Men på restaurangerna då? Där får man alltid perfekta avokador. Men det ska visa sig att inte ens proffsen kommer undan avokadolotteriet.
– För oss är det ett stort lotteri. En stor del av vår verksamhet är just avokado, vi köper in cirka 100 000 per år och tvingas man vaska många blir det dyrt, säger Anders Hellman, ägare av restaurangkedjan Råvara.
– Just nu har vi haft problem med avokador som kommer från Kenya. Ju närmare slutdestinationen avokadon plockas desto bättre är det. Enklare process och bättre smak.
Det är en hel vetenskap detta med avokado. Anders Hellman berättar om när två experter från en grossist var på besök för att visa hur de möter avokadons mognadsgrad.
– De har en trycksensor som mäter vilket motstånd som avokadon ger.
Det värdet kan sedan visa hur snabbt avokadon mognar i olika förvaringstemperaturer. En förfinad metod av klämtekniken som många använder sig av i butiken.
Jag är lika vilsen som alla andra
Anders Hellman
Restaurangägare
Trots att han har hållit på med avokador i 19 år så har han inte några direkta knep till att hitta den perfekta avokadon i mataffären att bjuda på.
– Jag är lika vilsen som alla andra, konstaterar han.
Men ett annat tips kan Anders Hellman dela med sig av:
– När man skär upp en avokado så blir en del sorter bruna efter bara en kvart. För tio år sedan fanns en produkt som stoppade denna process. En naturlig produkt som man blandade med vatten och då kunde den hållas fräsch och fin under en hel dag, alla krögare använde den.
Låter som magi. Produkten finns inte längre på marknaden. Skrönan är att mannen som hade patentet dog och tog receptet med sig i graven.
– Det blev panik i branschen. Men man kan lika gärna stoppa avokadon i vattenbad med lite lime, då håller den sig fräsch.
För att få ett slutgiltigt besked på denna gåta måste vi gå till pudelns, förlåt, avokadons kärna. Jag ringer Pelle Lundborg, svensk avokadoodlare i Spanien.
Kontrasterna i vår vardag blir uppenbar. Han är i full färd med att rensa ogräs bland nyplanterade limeträd, termometern visar runt 20 plusgrader. Själv tittar jag ut och ser ett Luleå i begynnande snöstorm.
Sedan fem år tillbaka driver han en ekologisk gård vid spanska solkusten. Han lämnade datorbranschen och bytte ettor och nollor mot avokador, apelsiner och mango.
Han är således en expert men inte ens han sitter inne på lösningen till att hitta den perfekta avokadon.
– Det finns inga bra knep, konstaterar han.
Men däremot tror han sig veta varför det är så stor skillnad mellan avokadorna i butik.
– Det stora problemet är att frukten kommer från olika odlingar. När de samlas upp i till exempel Sydamerika kommer avokadon från hundratals olika odlare.
När de sedan kommer till Europa och paketeras kan det i samma påse vara fem frukter som alla härstammar från olika odlingar.
– En kan vara mogen, en annan övermogen och en annan lite mittemellan. Det är den värsta produkten i affären. Mycket svinn, sura kunder och bara problem men man måste ändå ha den.
Sedan ska det klämmas och kännas på varenda frukt. Det är då det bildas sprickor i skalet och syre kommer in och den blir brun.
– Det bästa vore egentligen om butikerna hade frukten bakom disk så inte folk kan hålla på och klämma på den.
Jaha, ska vi lägga oss platta och bara ge upp. Finna oss i att det är ett lotteri utan vinnare. En ständig besvikelse och att det helt enkelt i bästa fall får bli en guacamole för två när fyra vill ha.
Det ska visa sig att hopp finnes. I min jakt på den perfekta avokadon stöter jag på ett företag i Helsingborg som menar att de har hittat en metod som utlovar en perfekt avokado varje gång. Det låter för bra för att vara sant, eller?
– Även jag var väldigt skeptisk till en början men tekniken fungerar, säger Lars Andersson, vd för Swedlog.
Det hela bygger förenklat på en AI-teknik som simulerar den miljö som avokadon är odlad. Efter fyra dagar i ett mognadsrum är avokadon, enligt Lars Andersson, perfekt mogen och ska förbli så i 12 dagar.
– Visst händer det att även vår avokado blir dålig men då är det för att butiken har haft den framme för länge.
Enligt Lars Andersson betyder inte processen att avokadon blir dyrare.
– Vi bestämmer inte slutpriset till konsumenten men i och med att vårt svinn minskar drastiskt blir inte priset per avokado högre än tidigare, säger han.
Huruvida den ätmogna avokadon finns utbredd i Norrbotten är i skrivande stund oklar – men den finns.
Kan detta vara lösningen på detta, måhända ett riktigt I-landsproblem, men ändå ett problem? Tiden får utvisa.
Avokadon är bevisligen en kär frukt, det är väl därför vi inte bara ger upp. Och kär frukt har ofta flera namn. Avokado kallas även alligatorpäron, krokodilpäron eller advokatpäron. Det finns över 400 olika sorters avokado och alla har sin egen lilla mognadsprocess.
Visste ni förresten att ordet avokado kommer från Aztekernas ord för testikel? En inte helt galen analogi när man ser frukterna i ett träd dinglandes sida vid sida.
Det florerar många tips på nätet om hur man ska göra för att lyckas. Ett av dem är att man ska pilla bort flärpen, eller knoppen, som frukten har suttit fast i trädet i. Är den brun? Inte bra. Gulaktig, bra! Grön – ta fram slagborren.
Detta tips fungerar inte enligt de experter som jag har pratat med. Det skapar snarare problem då bortpillade knoppar öppnar helvetets portar och släpper in syre som kan göra avokadon brun och på sikt rutten.
En rutten avokado finns det inte så mycket att göra åt. En omogen kan däremot mogna till sig. Etylengas som utsöndras från till exempel äpplen kan påskynda processen. Stoppa frukterna i en påse och vänta ett par dagar.
Men då har vi helt plötsligt ett projekt.