Här förvandlas grottan till ravefest

Folk köade i fem timmar för att få biljetter till årets hetaste – och kyligaste – evenemang under jorden. "Det kommer bli asfett", säger Freja Karlsen.

250 meter in i Mjölkuddsberget kommer 450 studenter att festa i helgen när den så kallade "Grottphaesten" arrangeras. Vid den så kallade "Groggbaren" finns möjlighet att sitta ner och prata.

250 meter in i Mjölkuddsberget kommer 450 studenter att festa i helgen när den så kallade "Grottphaesten" arrangeras. Vid den så kallade "Groggbaren" finns möjlighet att sitta ner och prata.

Foto: Magnus Tosser

Kultur och Nöje2019-10-04 13:37

Maskinteknologsektionens årliga "Grottphaest" i Mjölkuddsberget blir större än någonsin då studentsektionen firar 45 år. Och trots att antalet biljetter ökat från 300 till 450 är intresset lika stort som vanligt.

– De hade biljettsläpp i torsdags (förra veckan) och det var kö från klockan 7 på morgonen till släppet klockan 12. Det är ett väldans tryck på biljetterna, väldigt populärt, konstaterar Lina Backéus, ordförande i Maskinteknologsektionen.

Under en vecka har utrymmet i berget hyrts av ägaren Bengt-Åke Strand och förberedelserna med att göra om gångarna och rummen till en megafest är många. 

Rosa slingor ska lysa upp väggarna, barer byggs upp, ljud och ljus lyfts in, stolar och bord placeras ut. 

– Det är speciellt (skratt). Det är mörkt, mycket neonljus, kallt … ett spännande upplägg. Det är egentligen som en vanlig fest men i en annorlunda lokal. Man får ju en annan känsla när det är en grotta, säger Lina Backéus.

I arrangörsstaben "Sexmästeri" har 14 personer jobbat hårt med förberedelserna och under lördagen kommer mellan 25–30 personer jobba inne i "grottan".

Freja Karlsen är en av dem och visar runt i gångarna, där festen kommer använda kring 2 000 kvadratmeter – 250 meter in i berget med 40 meter bergtäckning. Här inne finns däremot ingen mobiltäckning och all kommunikation går genom ett cykelbud som skyndar sig mellan gångarna.

– Här är det stora dansgolvet, där ska det vara dj och dansgolv – det kommer bli asfett, konstaterar hon längst in i berget.

Två dansgolv, tre barer, en mackservering och massor av fest väntar gästerna.

– Det kommer bli roligt, det brukar vara väldigt uppskattat. Det är inte som något annat evenemang, bara att det är i en grotta. Det är inte att bara gå på Stuk eller sittning – det här är lite extra, säger Karlsen.

Stora backdrops ska tillsammans med gästernas kläder agera ljuddämpare i övrigt ekande utrymmen. Och kläder bör det finnas gott om, med tanke på kylan.

– Ja och det går vi ut med tydligt. Det är fyra grader i grottan hela tiden, det spelar ingen roll hur det ser ut utanför. Förra året var det snö utanför grottan, säger Freja Karlsen.

Festen i Mjölkuddsberget är för ett slutet sällskap, vilket betyder att enbart de med biljett kommer in.

Freja Karlsen är en del av arrangörsstaben och tror på en bra lördag. "Det kommer bli asfett", säger hon.
Freja Karlsen är en del av arrangörsstaben och tror på en bra lördag. "Det kommer bli asfett", säger hon.
Karta: Mjölkuddsberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!