Beslutet:Team bedömer om dementa får bo kvar

Norlandia och socialförvaltningen beslut är att de som flyttat får bo kvar på Björknäsgården tills vidare." Först ska vårt eget team bedöma brukarnas demensproblem innan vi träffas igen", säger socialchefen Catharina Liljeholm.

Mats Björk och Catharina Liljeholm med juridisk expertis träffade Norlandias vd Kerstin. som också backades med avtalsexperter när avtalet skulle gås igenom.

Mats Björk och Catharina Liljeholm med juridisk expertis träffade Norlandias vd Kerstin. som också backades med avtalsexperter när avtalet skulle gås igenom.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-28 19:34

Träffen med Norlandias vd Kerstin Stålskog tog 1,5 timme. Båda sidor hade med sig juridisk expertis. Liljeholm hade också med sig administrative chefen Mats Björk. Björknäsgården ska rymma somatiska platser, alltså vara ett äldreboende inte demensboende.

Gick vd för hårt fram när hon talade om avtalsbrott?

– Hon kanske ville vara tydlig och framföra den oro hon känner. Jag tror det var jättebra att vi träffades och redde ut saken. Det är jätteviktigt att de gamla får den vård och omsorg de behöver, säger Liljeholm.

Det som lyftes på mötet enligt Liljeholm var Norlandias oro för IVOs tillstånd om det vid inflyttningen redan fanns brukare som har en svår demens. Det parterna är överens är att den biten ska grundligt utredas.

– Vi har ett eget bedömningsteam från biståndsenheten som ska följa upp de aktuella brukarna som uppvisar demens under 1-2 dagar. Teamet ska kontrollera hur de fungerar i vardagen och även vad det finns för upprättade genomförandeplaner. Därefter ska vi göra en avstämning på resultatet, säger socialchefen Catharina Liljeholm.

Gruppen åldringar eller de 14 personer som skulle flyttas över från Å-center samma dag som mötet ägde rum får stanna kvar på Björknäsgården tills vidare.

–  Det rör sig om en avdelning. Gruppen har bott på Å-center under en tid och där har vi en kvarboendeprincip, säger Liljeholm.

Överenstämmer den principen med avtalet?

– Ja, den är tydlig och finns med, säger Mats Björk.

 Så Norlandia går inte vidare med några rättsliga åtgärder i nuläget?

– Vi kom överens om att göra bedömningen. Sedan får vi ta ett nytt samtal efter den är klar, säger Liljeholm.

– Dialogen om förutsättningarna i avtalet fortsätter med vår uppdragsgivare Bodens kommun, säger Kerstin Stålskog,  som enda kommentar efter onsdagsmötet.

När det gäller kommunens kritik om dålig bemanning och brist på omvårdnad?

– Vi har pratat med verksamhetschefen utifrån kritiken och klagomålen som varit. Vi kommer få scheman hur bemanningen ser ut på Björknäsgården.

Har kommunen för lite demensplatser?

– Vid en långt gången demenssjukdom  beslutar biståndsenheten om en plats på demensboende. Här handlar det om att bo kvar ,fast du utvecklar en demens eller att du har minnessvikt som inte är långt gången,  på ett äldreboende.

Björknäsgården kommer inte att utrymmas på dementa boende. Istället görs en utvärdering för att se hur många som kan bo kvar.
Björknäsgården kommer inte att utrymmas på dementa boende. Istället görs en utvärdering för att se hur många som kan bo kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!