Rapporten som lÀnskonstmuseet ville mörka

"LÀget kopplat till arbetsmiljön för personal och chef pÄ lÀnskonstmuseet Àr allvarligt." SÄ stÄr det i den rapport som Norrbottens Media nekades att ta del av.

Nu har verksamhetschefen fÄtt i uppdrag att göra en översyn av organisationen pÄ lÀnskonstmuseet som kan komma att förÀndras.

Nu har verksamhetschefen fÄtt i uppdrag att göra en översyn av organisationen pÄ lÀnskonstmuseet som kan komma att förÀndras.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-25 05:00

FöretagshĂ€lsovĂ„rden KirunahĂ€lsan har skrivit en rapport om arbetsmiljön hos Konstmuseet i norr som blev fĂ€rdig i slutet av juli. LĂ€nskonstmuseets chef Selma Green nekade Norrbottens Media att ta del av handlingen med hĂ€nvisning till att rapporten inte betraktades som allmĂ€n handling och klassades som arbetsmaterial. Nu har dock KammarrĂ€tten tagit stĂ€llning i frĂ„gan och finner att rapporten Ă€r en allmĂ€n handling och att det var fel att inte lĂ€mna ut den. 

Rapporten beskriver processen som startade i början av december dĂ„ företagshĂ€lsovĂ„rden kontaktades. KirunahĂ€lsan har haft samtal med personal och chef och kommit fram till att "lĂ€get kopplat till arbetsmiljön för personal och chef pĂ„ lĂ€nskonstmuseet Ă€r allvarligt". 
– Den var ju allvarlig dĂ„, vi satte in Ă„tgĂ€rder och började arbeta med problemet. Det Ă€r aldrig roligt, jag kom in i direktionen i april och inom en mĂ„nad fick jag vetskap om det och det var ju bara att börja jobba och försöka lösa problemen omgĂ„ende. Vi har jobbat hĂ„rt med det och stĂ€llt i ordning policys och det kĂ€nns som att vi Ă€r pĂ„ vĂ€g Ă„t rĂ€tt hĂ„ll, sĂ€ger Tomas Vedestig, (SJVP), ordförande i direktionen för Konstmuseet i norr.    

I rapporten nĂ€mns nĂ„gra omrĂ„den som har stora behov av Ă„tgĂ€rder. Det handlar om olösta frĂ„gor som till exempel resursfördelning, roller, rutiner och prioriteringar. Att introduktionen av nya medarbetare fungerar dĂ„ligt. Det saknas ocksĂ„ tydliga riktlinjer för hur meningskiljaktigheter och samarbetssvĂ„righeter bör hanteras. Enligt rapporten har arbetsbelastningen varit sĂ„ hög att det har pĂ„verkat hem- och familjeliv pĂ„ ett negativt sĂ€tt. 

Tomas Vedestig tror att stressen inför invigningen av lĂ€nskonstmuseet Ă€r en orsak. 
– Det var vattenlĂ€ckage och det ena med det andra, det var ingenting som gick smĂ€rtfritt kĂ€ndes det som nĂ€r man följde det utifrĂ„n. Jag förstĂ„r ju att de har fĂ„tt jobba enormt mycket för att fĂ„ i ordning allting. 
Just nu finns en person pĂ„ plats i lĂ€nskonstmuseet, verksamhetschefen. 
– Vi har tagit in folk pĂ„ timmar för att hĂ„lla museet igĂ„ng, sĂ€ger Tomas Vedestig. 

Verksamhetschefen har fĂ„tt i uppdrag av direktionen att göra en organisationsöversyn. 
– DĂ€rför har vi pausat rekryteringsprocessen, vi vill först se om vi ska göra en organisationsförĂ€ndring eller inte, sĂ€ger Vedestig.
Innan Ă„ret Ă€r slut förvĂ€ntas översynen vara fĂ€rdig.    

HÀr Àr rapporten som Norrbottens Media nekades att ta del av. Men KammarrÀtten tyckte annorlunda.
HÀr Àr rapporten som Norrbottens Media nekades att ta del av. Men KammarrÀtten tyckte annorlunda.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!