Efter stormen – nu trivs Modig med livet igen

Från Piteå Elit och en plats till landslaget till klubblös och en oviss framtid till mötes. Men nu har Lovisa Modig hittat rätt i livet och siktar på personlig revansch från förra säsongens debacle. "Jag var urkass", säger Modig.

Lovisa Modig, här i Sävast Ski Teams tävlingsdräkt. Numera tävlar hon för SK Bore.

Lovisa Modig, här i Sävast Ski Teams tävlingsdräkt. Numera tävlar hon för SK Bore.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2019-10-26 09:00

Säsongen 2017/18 slog Modig igenom ordentligt. Då tävlade hon för Sävast Ski Team och mot slutet av säsongen fick hon köra i världscupen både i Falun och i Holmenkollen. Dessutom blev hon uttagen och fick åka på landslagsläger till norska Sognefjell med den övriga svenska landslagseliten.

Framgångarna i spåret ledde till att hon värvades av Piteå Elit inför förra säsongen. Men säsongen blev varken vad Lovisa Modig eller Piteå Elit hade hoppats på och under kontroversiella former fick hon beskedet av klubbledningen att hon var tvungen att lämna klubben.

Tog det länge att smälta beskedet du fick av Piteå Elit?

– Det blev väldigt mycket på en gång. Jag gick från att ha mycket stöd till inget stöd någonstans, förutom från vänner och familj så det blev lite stressigt. Speciellt eftersom jag gjorde en så kass säsong som jag gjorde förra året, säger Modig.

Vad gick snett förra säsongen?

– Det blev för många stressmoment för mig. Jag var inte van med att vara så styrd i träningen och blev sliten, det var jättemycket resor och jag var sjuk flera gånger. Jag var totalt under isen och var urkass, förklarar Modig.

Efter den misslyckade säsongen började Modig på egen hand jaga en ny klubb, med varken hjälp av någon rådgivare eller agent.

– Jag sköter allting sådant själv. På den nivå jag är har jag inte råd med någon som kan hjälpa mig utan det är mitt eget ansvar, det var bara att bita ihop och göra jobbet, säger Modig.

I jakten på en ny klubb landade hon till slut i SK Bore i värmländska Torsby. Nu bor hon i Torsby tillsammans med sin sambo Oscar Persson, som passande nog också är skidåkare och tävlar för klubbens herrlag.

Hur trivs du i din nya klubb?

– Det har blivit till det bättre, helt klart och jag känner verkligen att jag trivs i den här klubben. Det är lite mer fritt här där man kan bestämma själv vad man behöver göra i sin träning, säger 26-åringen.

Hon fortsätter:  

– Det går riktigt bra nu, jag har kunnat träna på under sommaren. Det är lite andra förutsättningar här om man jämför med hur jag har haft det förut. Det har varit till det bättre.

Hur är förutsättningarna annorlunda?

–  Det är lite mer frihet här och jag får väldigt mycket stöttning i min nya klubb. Det har inte funnits någon damsatsning tidigare här, men nu finns det en tjejgrupp och klubben satsar hårt på oss, säger hon och fortsätter resonemanget: 

– Hela satsningen är bra, man blir väldigt omhändertagen. De bryr sig om individen och vill att man ska trivas så man kan göra den satsningen man verkligen vill, säger 26-åringen.

I Torsby finns fina förutsättningar för träning  eftersom SK Bores skidlöpare kan träna på snö året om. I den 1,3 kilometer långa skidtunneln i Torsby kan man nöta teknik under hela året.

– Ja, jag har inte ens hunnit tappa skidvanan eftersom jag åkt i tunneln flera gånger varje vecka. Dessutom tränar jag ju med min kille varje dag och det har gett väldigt bra sparring, säger Modig.

Förberedelserna inför säsongen är i full gång och siktet är inställt till skidpremiären i Gällivare 22-24 november.

– Jag ska till Gällivare innan premiären och känna lite på spåren. Vi tänkte göra en liten Norrbottensturné där någon vecka innan det är dags, berättar Modig.

Vad är din målsättning kommande säsong?

– Jag vill ut och åka i världscupen igen. I slutet av förra säsongen började jag komma igång men det var ju lite för sent men nu känner jag mig i en bättre fas än vad jag var förra året, så jag tycker det är fullt möjligt att jag kan komma ut och åka världscup.

Modig har i tidigare intervjuer berättat att 10 kilometer i fristill är hennes paradgren. Men kommande säsong kommer hon att satsa på ännu kortare distanser.

– Jag känner att jag börjar bli ganska rapp och kommer nog göra bättre ifrån mig i sprint än vad jag har gjort tidigare. Jag har sett att det är mycket fristil i tävlingskalendern och jag känner mig väldigt bekväm där, så det är ju bra, säger hon.

Inför den här säsongen har Modig fått tillbaka glädjen till träningen och skidåkningen, och just det ser hon som den stora anledningen till att det kommer gå bra i år.

– Nu känner jag att jag har en bra känsla för det jag håller på med och det blir härligt att komma ut i naturen och köra istället för bara i betongen i tunneln, tävla är det roligaste jag vet.

– Kart jag känner revanschlust. Jag kommer få en bättre start det här året, det är jag tvärsäker på, säger Lovisa Modig, bördig från byn Örarna utanför Luleå.

Lovisa Modig har lämnat Norrbotten och är numera bosatt i värmländska Torsby. I och med klubbytet till SK Bore har hon åter hittat glädjen till skidåkningen.
Lovisa Modig har lämnat Norrbotten och är numera bosatt i värmländska Torsby. I och med klubbytet till SK Bore har hon åter hittat glädjen till skidåkningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!