FramtidsfabrikenNorra Sverige

Framtidstron Àr stark, men var Àr mÀnniskan?

Framtidsfabriken Àr en gemensam satsning av fyra olika titlar. Ansvariga utgivare Àr Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).
Framtidsfabriken Àr en gemensam satsning av fyra olika titlar. Ansvariga utgivare Àr Lenitha Andersson Junkka (NK), Peter Lindvall (NSD), Malin Christoffersson (Norran) och Mari Gustafsson (PT).

Viljan och optimismen finns men finns det utrymme för mÀnniskan i omstÀllningen som nu sker, frÄgar sig tidningarnas ansvariga utgivare.

Norra Sverige 8 november 2023 06:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tre Är har gÄtt sedan Sverigekartan vÀndes upp och ner och ljuset riktades mot oss i norr. NÀr det stod klart att över tusen miljarder ska investeras i vÄr del av Sverige insÄg vi som publicister pÄ NSD, Kuriren, Norran och PT att vi hade ett stort jobb framför oss att berÀtta om det som sker. Att förse alla medborgare med oberoende information om vad som hÀnder, sÀtta hÀndelserna i en större kontext, se sammanhangen, förklara men ocksÄ stÀlla frÄgor och granska.

NĂ€r vi summerar nulĂ€get ser vi att optimismen hos företagen finns kvar. Trots lĂ„gkonjunktur och krig har inga större bakslag Ă€nnu blivit kĂ€nda, framtidstron Ă€r stark. De har gjort mĂ„nga framsteg, men mĂ„nga utmaningar finns Ă€nnu kvar. SamhĂ€llet Ă€r ett stort och komplext maskineri och det Ă€r nĂ€st intill omöjligt att fĂ„ alla delar att gĂ„ i samma takt. 

Northvolt, LKAB och H2GS Ă€r de stora lokomotiven och SkellefteĂ„ ligger fortfarande i lĂ€ngst fram i utvecklingen. Det Ă€r sex Ă„r sedan Northvolt gav besked om att satsa pĂ„ SkellefteĂ„. I dag har företaget 2 000 anstĂ€lla och den 26 september meddelade SkellefteĂ„ kommun att invĂ„narantalet i ”schtaan” vuxit till 75 833 personer – vilket Ă€r nytt rekord.

Men allt Àr inte guld och gröna skogar. I SkellefteÄ Àr det till exempel svÄrt att skilja sig. Det Àr nÀmligen nÀstan omöjligt att hitta en ny bostad. Bostadskrisen har ocksÄ Northvolt slagit larm om, det Àr svÄrt att locka hit personal nÀr det saknas bostÀder. Det Àr ocksÄ svÄrt att bygga ut eller bygga om hemma. Hantverkarna har inte tid med privatkunder. Inte heller vÄrden hinner med den stora befolkningsökningen. MÀnniskan kommer i klÀm. VÀxtvÀrken Àr ett faktum.

MalmfĂ€lten dras med liknande problem. Det Ă€r svĂ„rt, nĂ€st intill omöjligt, att hitta nĂ„gonstans att bo och svĂ„rt att hitta tillrĂ€ckligt mĂ„nga som vill bemanna skolor och annan vĂ€lfĂ€rd. I Kiruna finns just nu dubbelt sĂ„ mĂ„nga lediga jobb som det finns arbetslösa. Personer saknas och Ă€ven hĂ€r kan mĂ€nniskan komma i klĂ€m om det inte finns tillrĂ€ckligt mĂ„nga som vill och kan jobba inom vĂ€lfĂ€rden. 

I Boden har H2GS sÀkrat ytterligare finansiering av stÄlverksbygget. En tung kundlista och finansiering gör att tempot ökar och projektet kommer nÀrmare visionen. Ett tungt ansvar vilar pÄ kommunen som mÄste matcha samhÀllsutvecklingen med bostÀder, skolor och vÄrd. Kommunerna dÀr utvecklingen Àr som mest intensiv mÄste ta stora risker i form av kostnader och skulder för att klara av den snabba utvecklingen.

För att mÀnniskan ska kunna leva och trivas krÀvs ett fungerande samhÀlle med vÄrd och omsorg. Ett rikt kultur- och föreningsliv och starka aktörer i civilsamhÀllet. HÀr ser vi att mÄnga grupperingar har bildats för att utforska hur man kan skapa ett attraktivt samhÀlle. Viljan och optimismen finns definitivt.

I Framtidsfabriken försöker vi lyfta alla perspektiv, bĂ„de mĂ€nniskans och företagens. Vi har till exempel trĂ€ffat personalen pĂ„ Öppna förskolan i SkellefteĂ„, som gör stor skillnad för de nyinflyttade. Vi har ocksĂ„ mött mĂ€nniskorna som tar emot sjuka pĂ„ vĂ„rdcentralen nĂ€rmast Northvolt, som berĂ€ttar om hur deras vardag förĂ€ndrats. RennĂ€ringens intressen och samer som urfolks rĂ€ttigheter hamnar ofta i klinch med viljan att exploatera markomrĂ„den. LĂ€s om hur Thomas Kuhmunen, sametingets expert pĂ„ markanvĂ€ndning, ofta möts av stor okunskap om samiska frĂ„gor nĂ€r han förelĂ€ser. Vi följer ocksĂ„ utvecklingen och debatten kring malmbanan och huruvida det behövs dubblespĂ„r eller inte för att utvecklingen ska kunna fortskrida, lĂ€s det senaste hĂ€r.

Vi vill ocksÄ passa pÄ att tipsa dig om att tycka till kring industriboomen, vi vill gÀrna ha in insÀndare och debattartiklar med fler perspektiv

Framtidsfabriken

Framtidsfabriken Ă€r en satsning pĂ„ journalistik om utvecklingen i norra Sverige. HĂ€r lyfter vi pĂ„ lĂ€ns- och kommungrĂ€nserna och rapporterar frĂ„n SkellefteĂ„ i söder till Kiruna i norr. 

HĂ€r hittar du Framtidsfabriken:
NSD
Norrbottens-Kuriren
PT
Norran

Kom gÀrna med nyhetstips till vÄr redaktör Thomas Lövgren!