Om unga vägrar arbeta så har vi skämt bort dem

Luleå kommuns lönesättning för feriejobbare visar med all önskvärd tydlighet hur marknaden är tänkt att fungera. Utbud och efterfrågan.

Sommarens lata dagar. Vem vill kasta bort viktig lovtid på att arbeta? Nåja, lovet är ändå betydligt längre än de veckor ungdomarna erbjuds feriejobb.

Sommarens lata dagar. Vem vill kasta bort viktig lovtid på att arbeta? Nåja, lovet är ändå betydligt längre än de veckor ungdomarna erbjuds feriejobb.

Foto: Pixabay

Ledare2025-03-20 08:43
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Färre och färre ungdomar söker kommunens feriejobb. I fjol sattes visst någon sorts lägstarekord och i år pekar allt på att trenden fortsätter. Kommunen svarar med att höja lönerna. I fjol med fem kronor i timmen och i år med tio kronor.

Det är fint att se kommunen agera så marknadsorienterat. Man vill att det här jobbet utförs men ungdomarna tycker inte att det är värt det. Därför höjer man lönen. Utbud och efterfrågan.

Med höjningen tjänar en elev i niondeklass 70 kronor i timmen medan de som går första eller andra året på gymnasiet tjänar 80 kronor i timmen. Det är inga enorma summor direkt. Men det har det väl aldrig varit.

Det är visserligen snart 30 år sedan, men när jag var i samma ålder och tog ett kommunalt sommarjobb fick man 28 kronor i timmen. I dagens pengavärde motsvarar det drygt 45 kronor i timmen. I jämförelse är de löner Luleå nu erbjuder rena drömmen.

Man får något vettigt att göra i ett par veckor. Givetvis får man också en del pengar, men framför allt får man pengar som man har tjänat ihop själv. Det är väl det viktigaste som ett sommarjobb innebär. Pengar som man har rätt till, som bara finns där på kontot på grund av den egna ansträngningen. 

Jag satte klockan och gick upp varje dag, gick till jobbet och därför har jag de här tusenlapparna. För det blir ändå en del pengar. Gymnasieeleverna drar ihop 7 200 kronor på sina veckor. Det är inte småpotatis.

Det är fascinerande att intresset av att tjäna ihop sina egna pengar är så lågt. Nej, det är inte superbra betalt, men det är mycket mer än ingenting. Förmodligen skämmer vi bort våra barn för mycket om de är så ointresserade av att tjäna pengar. Har de någon annan idé som de kan tjäna pengar på så för allt i världen, kör hårt! Men annars?

Ingen kan väl förvänta sig att barn och unga glatt ska anmäla sig frivilligt till viktiga livserfarenheter och sunda erfarenheter. Men det är ju det vi har föräldrar till – uppfostran. Vidareförmedling av sunda värderingar och viktiga erfarenheter.

Om ett barn vägrar att ta ett sommarjobb och tjäna egna pengar av ren och skär lättja är det föräldrarnas ansvar att motivera dem bättre. Väljer du att inte tjäna pengar fast du har möjligheten så ska du inte heller ha några pengar. Det finns mat i kylskåpet, det blir fredagsmys som vanligt men några andra pengar får du inte. Ha ett trevligt sommarlov!

Det är faktiskt det enda rätta.