Centralskolans kapprum var fullsatt när The Magnettes värmde upp inför sin sommarturné. I publiken satt Pajalas framtid i form av elever i årskurs 6–9 och lät sig inspireras.

– De här jättemycket energi, de står inte bara och sjunger. De gör det till en hel upplevelse, säger Maja Tappar.

LÄS MER: Tillbaka på högstadiet: "Den är fan hemsk"

Efter spelningen ringlade kön lång till nybakade bullar och eleverna fick chansen att samla sina intryck och känslor.

– Vissa saker känner jag igen väldigt mycket i det de sjunger. Jag tycker att de är väldigt grymma och bra förebilder – de visar att något från en liten by kan bli väldigt stort, säger Julia Niemi, som sett The Magnettes flera gånger tidigare.

– Jag tycker att de är väldigt framåt på det sättet de sjunger och uppträder. De har en väldigt speciell och häftig stil, säger Elvira Pääjärvi.

LÄS MER: Genombrottet nästa för The Magnettes

När The Magnettes växte upp fanns inte många musikaliska förebilder i närområdet, nu gör gruppens framgångar att nästa generation peppas till att ta efter.

– Man blir inspirerad. De visar att det inte är omöjligt bara för att de är härifrån, det hade varit jättekul om man skulle komma på något själv också, säger Julia Niemi.

Nu ska de ut på turné i Nordamerika.

– Man är väldigt imponerad av hur bra det har gått för dem. Att vara från Pajala och nu turnera över hela världen – det är jätteinspirerande, säger Elvira Pääjärvi.

Är ni stolta?

– Ja, man blir stolt över sin minoritet.