Den 30 juni släpper The Magnettes debutalbumet "Ugly Youth" och innan dess ska tio spelningar i fyra olika länder avverkas. Men samma dag som gruppen startade resan mot Dublin hann Sanna Kalla, Rebecka Digervall och Tomas Bäcklund Thuneström med ett uppträdande i Pajala Centralskola.

– Det här kändes inte bara som en spelning, jag var verkligen nervös innan. Det är något speciellt med att spela på hemmaplan och särskilt i skolan, säger Sanna Kalla.

– Högstadietiden är fan hemsk, jag tycker synd om dem.

Artikelbild

| Kamp. Rebecka Digervall har fått kämpa för att vara den hon vill vara och står nu som en av Pajalas främsta inspiratörer.

LÄS MER: Elevernas kärlekshälsning: "Blir stolt över sin minoritet"

För tio år sedan spelade Kalla och Digervall tillsammans inför publik för första gången och när Nordamerika ska erövras med debutalbumet ville de ta avstamp i sina rötter.

– Vi hoppas att vi kan inspirera. Vi har fått väldigt mycket support från unga som går på den här skolan, sådana som kommer fram och vill ta bild eller autograf. Det visar att man gjort något som de gillar, säger Kalla.

I skolans kapprum bjöd gruppen på ett smakprov av låtarna från "Ugly Youth" och även en helt nyskriven. Däremellan fick trion chansen att inspirera eleverna under en utfrågning.

Artikelbild

| Turné. The Magnettes spelar i Dublin under helgen, senare i juni väntar turné i Nordamerika.

– Man är van vid att berätta om de här grejerna för folk som inte är i det. De sitter här i publiken lever ju i det vi berättar om, det blir så himla nära. Det känns som att vara naken på ett sätt, säger Rebecka Digervall.

LÄS MER: Genombrottet nästa för The Magnettes

De beskriver debutalbumet som en uppgörelse med ungdomen och uppväxten. I Pajala och Unbyn.

– Vi hade någon sorts tanke på att det hade varit mäktigt med en skola där rollerna byter plats. Freaksen och de som är lite weird blir cheerleaders och coola kids. Vi gör den skivan och den grejen, konstaterar Tomas Bäcklund Thuneström.

När de minns tillbaka på sina egna högstadieår ser de personer som gick sin egen väg. En gitarrkille utan hårgelé på Korpenskolan, Pajalas enda punktjej och en idrottstjej som sneglade avundsjukt mot punkaren.

Nu vill de visa att det går att lyckas med det du vill, oavsett bakgrund eller personlighet.

– För oss var det Pajala Trucks som visade att man kan nå ut, man kan spela pop och vara från Tornedalen. Om vi kan göra det för den här generationen blir vi glada, säger Rebecka Digervall.