Den vita snön solar sig i vårvinterstrålar och det vita blir en vacker kontrast till de röda huslängorna vid Kullbacken, strax utanför Hortlax. Här föddes och växte Anna Eman upp och här bor hon nu med sin man och deras små barn Noah och Agnes.
Det var inte alldeles självklart att Anna skulle ta över barndomshemmet. Från början hade hon faktiskt tänkt bli storstadstjej och började med att plugga spanska i Valencia för att landa i storstan. Som storstadsbrutta blev hon inte långvarig, ett halvår i Stockholm räckte och fortfarande får Anna rysningar av att befinna sig i tunnelbanemiljö. Aldrig hade hon uppskattat sina hemtrakter så mycket som när hon återvände till Piteå.
Tvekade till en början
När Annas föräldrar en tid senare bestämde sig för att flytta till stan fick Anna och hennes familj erbjudandet att köpa hemgården.
– Först visste jag inte om jag ville det, så vi började med att hyra huset.
Ganska snart bestämde de sig för att köpa loss kåken och börja renovera. Det kändes viktigt för Anna att sätta sin egen prägel på barndomshemmet, dessutom fanns det renoveringsbehov i det över hundra år gamla huset.
Familjen hyrde en sommarstuga i grannbyn och under ett halvårs tid renoverade Gabriel huset tillsammans med sin far och svärfar. Golvet revs, liksom trossbotten och den gamla torpargrunden ersattes av en gjuten platta med golvvärme.
Yttertaket lades om, kök och badrum totalrenoverades, huset fick nya innergolv och alla väggar och tak målades opch tapetserades om. Dessutom drogs nya VA-rör och all el förnyades.
Den gamla timringen genomgick en total makeover och fick ett modernt inre. Dessutom byggdes ett dubbelgarage. På den generösa tomten finns gott om lekplats för barnen och vid grillplatsen händer det att de har picknick med vännerna. Livet vid Kullbacken erbjuder Anna och hennes familj både ett naturnära boende och en någorlunda närhet till stan. Någon längtan till storstan hyser Anna inte alls. Nu längre.n