Hon är skåningen som pluggade journalistik i Stockholm, mest för att slippa läsa internationell ekonomi, en kurs hennes mamma anmält henne till inför hemkomsten från Italien.
– Internationell ekonomi – vaaa? Jag bad henne att söka nåt annat, som journalistlinjen, åt mig istället men trodde aldrig att jag skulle komma in. Det gjorde jag.
Rejält upp i vikt
När Mia som 19-åring återvände från den italienska familj där hennes uppgift som guvernant var att lära barnen engelska hade hon skaffat sig ett genuint matintresse, något som satt sina spår:
– Jag gick upp tio kilo, inte ens mamma kände igen mig när jag överraskade henne och kom hem. Hon tog i hand och presenterade sig, haha.
Den italienska matmamman lagade all mat från grunden och skickade Mia på uppdrag som att gå till byaslaktaren och köpa tunt, tunt skivat kött när det vankades carpaccio. Köttet bars sen andaktsfullt hem över åkrarna.
När Mia var tillbaks i Sverige hade hon fått smak för italienska specialitéer men de var inte alldeles lätta att hitta här hemma.
– Nej, vi snackar 80-tal, en sån vanlig grej som pesto fanns inte i matbutiken. Jag fick leta i delikatessaffärerna.
Marmeladprovning hemma i köket
När Mia gått ut journalistlinjen ville hon hem till Skåne och jobbade under en rad år som reporter på Sydsvenskan och Kvällsposten innan hon bestämde sig för att bli sin egen.
Som frilansande reporter kom hon att få fler och fler uppdrag för reportagebyrån TT-spektra och i och med byråns behov av en matskribent kunde hon kombinera matpassion och jobb.
Till en början lagades jobbmaten hemma i köket, familjens barn är uppvuxna med matreportage och är vana vid marmeladprovsmakningar och att vara testpanel när Mia skapar nya recept.
Julbok tillsammans med Ernst
Numera rör hon dock ihop reportagematen på Matlabbet, ett provkök hon delar med andra matskribenter. Familjen bor nämligen sen några år i Stockholm, eftersom det var där både Mias och sambon Mats Olssons uppdragsgivare fanns.
Det är Mia som så gott som varje vecka skriver matreportagen till C, men hon är också involverad i flera andra spännande projekt.
I dagarna släpps exempelvis boken Jul med Ernst, där Mia både hjälpt till att laga maten och skrivit texten.
Uppföljaren Sommar med Ernst kommer till våren. Mia har också på gång en matbok med Börje Salming och en annan med Annika Sörenstam.
Egen paradrätt
Det är mycket som kretsar kring mat hemma hos Mia och hon lagar ofta och gärna även vardagsmaten hemma.
– Men efter en heldag på Matlabbet är jag glad om Mats fixat middagen. Då är jag bara sugen på något rakt och enkelt. Som köttfärssås.
Mia berättar att  det är en maträtt som alltid serveras när familjen kommer hem från sina resor "för då känns det att man är hemma".
– Efter många års laborerande har jag kommit fram till världens bästa köttfärssås, säger Mia som bjuder på receptet som du hittar  här nedan.