Valet var inte oväntat då Wennberg var favorit och det visade sig att han fick över 50 procent av rösterna vid mötet i Junusuando på onsdagskvällen.
Redan tidigt nämndes Kurt Wennberg, Korpilombolo, som den som ska efterträda Bengt Niska i S-toppen i Pajala. Kurt Wennberg är lärare och har gedigen bakgrund inom kommunpolitiken. En annan av favoriterna var den rikskände och stridbare fackordföranden Harry Rantakyrö som slutar som Gruvtolvans ordförande till våren. Men majoriteten ville ha Kurt Wennberg som sitter i KS och KSAU och är ordförande i personalutskottet i Pajala kommun.
– Tack så jätte-, jättemycket, sade Kurt Wennberg.
Gruvetableringen var förstås den heta frågan under hearingen i Junosuando Folkets hus. Kurt Wennberg menar att det är viktigt att göra Pajala attraktiv som bostadsort. Kommunens ekonomi är också en viktig fråga, enligt Wennberg - som kan bli nytt kommunalråd efter valet i september 2010.

Under den showartade hearingen, av USA-modell, grillades kandidaterna till kommunalrådsposten. Bengt Niska och Sven-Erik Bucht stod för utfrågningen i Folkets hus i Junosuando. Det finns gott om rutin hos de båda S-märkta avgående kommunalråden i Pajala och Haparanda och kandidaterna fick tuffa frågor om hur de skulle agera som eventuellt kommunalråd i Pajala.
Även de cirka 60 (av totalt 250 i kommunen) medlemmarna i Folkets hus fick ställa frågor.

Kurt Wennberg var mycket nöjd med det nya förfarandet när det gällde att få fram en kandidat till kommunalrådsposten.

Artikelbild

- Jag tycker att det här nya greppet har fungerat mycket bra.
Sixten Eriksson, före detta kommunalråd i Jokkmokk, avsade sig kandidaturen före onsdagskvällens möte. Owe Pekkari, före detta kommunalråd i Pajala, kom till kvällens möte och avsade sig sin kandidatur.