19-årige Matthias Andersson tillhör de mer rutinerade som under två veckor slipar på hopp och utförande i Sunderby ishall. Han nämner tränarna och istiderna och arrangemanget som orsakerna till varför han valt att tillbringa två veckor i Luleå.

Han menar att det är ett måste att träna året runt om man ska utvecklas. Matthias Andersson har varit aktiv i tretton år och tycker att vistelsen i Sunderbyn ger hans åkning en extra kick.

- Jag får ut väldigt mycket, det är otroligt inspirerande att få vara tillsammans med så många duktiga åkare, säger han.

Artikelbild

| Pauliina Haapakoski, 19, Uleåborg står på näsan Foto: Carolina Makkula

Lärt sig massor
Men det finns mycket mer än inspiration och kvalitativ träning som åkarna bjuds på.

Nora Englund, 9 år från Umeå är på lägret för andra gången. Hon kommer att stanna en vecka och tycker att hon lärt sig massor på bara några dagar.

Har det varit svårt?

- Nej det är inte svårt när man kan det.

Artikelbild

| Nora Englund, 9, Umeå Foto: Carolina Makkula

Vad tycker du om tränarna?

- Vår tränare är både rolig och bra tycker jag.

Artikelbild

| Mikael Nordebäck, 11, Stockholms Konståkningsklubb tillsammans med tränaren Svetlana Banova Foto: Carolina Makkula

I samma grupp som Nora Englund finns Julia Johansson, 9, som tränar och tävlar för arrangörsklubben Luleå konståkningsklubb.

Hon saknar inte sol och bad när hon i stället får vara på is och göra det roligaste hon vet.

Artikelbild

| Mikael Nordebäck, 11, Stockholms Konståkningsklubb Foto: Carolina Makkula

- Här får man lära sig nya saker och här träffar man nya kompisar, säger hon.

Konståkningslägret kan stoltsera med fem rutinerade tränare i Alexander Majorov, Tatiana Isayeva, Igor Bich, Irina Majorov och Svetlana Banova som en gång i tiden tränade en mycket ung Adrian Schultheis, Nordisk- och Svensk mästare 2006.

Artikelbild

| Svetlana Banova Foto: Carolina Makkula

Banova berättar att konståkningslägret även kan beskrivas som ett sommarläger. Mellan ispassen så finns det möjlighet att spela fotboll, bada, dansa och givetvis sola.

- De måste vila och få göra något annat mellan ispassen, det är viktigt.

Artikelbild

Varför är de här sommarlägrena viktiga?

- De som tränar på elitnivå måste hålla igång och träna in nya program och moment. Och för barnen är det viktigt eftersom de får lära sig jättemycket.

Artikelbild

Hur mår konståkningen i Sverige just nu?

- Sedan jag kom till Sverige 1996 så har det hänt mycket. Intresset har vuxit bland barnen och på toppnivå har vi fått fram flera diktiga åkare. Och betydlig fler pojkar börjar med konståkning och det är jättekul.