Personalen på ortopeden på Sunderby sjukhus är mycket besvikna över att landstingsledningen sagt nej till deras förslag för att ta fram en ny schemamodell. Det framgår av ett debattinlägg på kuriren.nu.
Läs mer:Maskinen är väldigt trasig
Varför säger ni nej?
– Vi säger inte nej till initiativ som ska vara med och göra det möjligt för vår personal att ha ett krävande arbetsliv. Men vi har i dagsläget ett antal projekt där man testar olika arbetstidsmodeller för att komma tillrätta med en ohälsosam arbetsbelastning. Det vi har sagt är att vi måste utvärdera de projekt som pågår innan man kan dra igång nya, säger Jonas Thörnqvist, biträdande landstingsdirektör.
Han tillägger att landstinget vill använda sig av den arbetstidsmodell som visar sig vara mest effektiv.
– Utvärderingarna ska vara klara innan året är slut.
Jonas Thörnqvist räknar upp flera åtgärder som landstinget har vidtagit för att förbättra arbetsmiljön; fler sjuksköterskor nattetid, fler undersköterskor har anställts, deltider har omvandlats till heltider, undersköterskor har fått överta vissa arbetsuppgifter från sjuksköterskor för att ge sköterskorna mer tid.
Du ser ingen risk att ortopedpersonalen ger upp och säger upp sig?
– I någon mening är det alltid kris i hälso- och sjukvården och den har pågått länge. Vi är i ett ständigt krisläge. Vår enda utväg är att bli en attraktiv arbetsgivare.
– I mångt och mycket har vi en historisk uppgift framför oss. Just i dag har vi ett isolerat problem med vårdavdelning 31 på Sunderby sjukhus, säger Jonas Thörnqvist.
Han bekräftar uppgiften att ortopedavdelningen bara kan ha 28 av 43 vårdplatser öppna, på grund av bristen på personal.
När kan ortopedavdelningen komma upp i full kapacitet?
– Det hade jag önskat att jag hade kunnat ge ett svar på. Det är avhängigt att vi kan bemanna, vi måste ha omvårdnad på plats.
– Det är nog fler än 28 sängar på Sunderby sjukhus som har ortopediska patienter, konstaterar han vidare.
Jonas Thörnqvist poängterar att dagens bekymmersamma situation kan bli ännu värre i framtiden. Vårdbehoven kommer att öka, eftersom befolkningen åldras.
– Vi lägger fler sjuka år till livet, det blir fler äldre patienter som kommer in med frakturer. Vi måste hitta vårdformer som klarar det.
– Vi är bara i början på det här, om tio-tolv år har vi en helt annan situation. Vi är piskade att klara det här för att klara framtiden, säger Jonas Thörnqvist.
Flera faktorer bidrar till dagens kris; den demografiska utvecklingen med fler äldre och sjuka människor, generationsväxlingen i sjukvården där erfaren, snabb och rutinerad personal går i pension och den ökade specialiseringen inom sjukvården.
– Det som inte ökar är pengarna som samhället är beredd att skicka till hälso- och sjukvården, säger Jonas Thörnqvist.
Mest läst i dag:
Skräcken: Männen slog på rutorna och försökte ta sig in
Männen andades in giftgas – riskerar att bli kroniskt sjuk