Efter åtalet rörande våldtäktsförsök har Bodens förre kommunalråd Claes Nordmark (S) lämnat sina totalt 15 ordförandeuppdrag, vilket formellt klubbas av fullmäktige på måndag, den 26 maj.
Samtidigt har Nordmark ansökt om sitt så kallade omställningsstöd. Fallskärmsavtalet är utformat enligt Sveriges kommuner och regioners rekommendationer och ger honom i genomsnitt 72 961 kronor i månaden, eller totalt cirka 1,3 miljoner kronor under 18 månader.
Ingela Arngren, personalchef för Bodens kommun, bekräftar att tjänstepersoner nu ser över vad som gäller rörande omställningsstödet.
– Vi är mitt i en beredningssituation och därför skulle jag önska att vi får mer tid att titta på frågan. Men vår ambition är att vi ska göra rätt och riktigt gällande de bestämmelser och anvisningar som vi har.
I SKR:s riktlinjer finns inga villkor kring hur en kommun ska agera i händelse av att en politiker åtalas för brott eller för den delen döms. Är ni bakbundna av det?
– Nej, men vi vill vara grundade i frågan. Jag hoppas att vi under nästa vecka kommer ha svar. Medborgarna måste få rätt information kring vad reglerna säger och processen måste hanteras på ett rättssäkert sätt.
Är det ni på tjänstemannanivå eller politikerna i kommunstyrelsen som avgör frågan om Claes Nordmark (S) har rätt till sitt omställningsstöd?
– Vi tittar på frågan nu, och får återkomma kring vad som gäller med det.
Parallellt med turerna kring Nordmarks avgång pågår en rättslig process rörande mångårige C-politikern Gustav Hemming i Stockholm som får visstidspension och ersättning på 77 594 kronor i månaden – trots att han har åtalats för sexuellt ofredande mot barn.
Där är den politiska majoriteten inom Region Stockholm enig om att pengarna inte kan betalas ut om Hemming döms för brottet.
– Vi känner till det ärendet, säger Ingela Arngren.
Mer i detalj vill inte Bodens personalchef uttala sig i dag, exempelvis vilken praxis de tittar närmare på nu eller om Claes Nordmark blir återbetalningsskyldig vid en fällande dom.
Oppositionen – V, M, KD och Bodenalternativet – har redan rasat över att Nordmark kan få pengarna utbetalda trots brottsmisstankarna och lämnade därför in nämndsinitiativet, där det påtalas att omställningsstödet saknar viktiga begränsningar.
"Inte rimligt att kommunala medel, alltså skattebetalarnas pengar, ska gå till att finansiera omställningsstöd för personer som under sin tid som förtroendevalda blir åtalade för brott. Än mindre är det rimligt att stöd utbetalas till personer som under sitt uppdrag blir dömda för brott", skriver partierna.
Samtidigt erfar Kuriren via källor i kommunpolitiken att premisserna för omställningsstödet handlar om ett rent tjänstemannabeslut, och därmed inte är något som politiken kan råda över.
– Jag vill inte kommentera det men vi ska svara nämndsinitiativet så snart vi kan, och det blir ett politiskt ställningstagande. Övrig information måste du få från personalkontoret, säger Sead Maglic, förste vice ordförande och nuvarande kommunalråd i Boden.
Sead Maglic uppger vidare att nämndsinitiativet inte avhandlas när fullmäktige sammanträder den 26 maj och han kan inte heller utlova att kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterar frågan vid nästa sammanträde den 27 maj.
Vi har förgäves sökt Nordmarks försvarsadvokat Anna Melander.