Bodens förre kommunalråd Claes Nordmark (S) misstänks för våldtäktsförsök och rättegången sker den 17 juni.
I och med att han har tvingats lämna alla 15 ordförandeuppdrag, inklusive kommunalrådsposten, har Nordmark ansökt om ett så kallat omställningsstöd sedan den 1 juni, en fallskärm som ger honom i genomsnitt 72 961 kronor i månaden, eller totalt cirka 1,3 miljoner kronor under 18 månader.
Oppositionen har rasat mot fallskärmen och i ett nämndsinitiativ krävt att utbetalningarna stoppas innan domen vinner laga kraft, samtidigt som de vill att frågan om omställningsstödet beslutas på nytt av kommunstyrelsen – trots att fullmäktige redan tidigare har klubbat att Boden ska följa rekommendationerna från Sveriges kommuner och regioner.
Men nu har personalchefen och kommunjuristen enats med den politiska majoriteten Socialdemokraterna och Sjukvårdspartiet om att Nordmarks fallskärm inte ska landa på politikernas bord.
– Vi har gått fram med förslaget att omställningsstödet utgör en verkställighet där vi följer de bestämmelser som är fastställda sedan tidigare av kommunfullmäktige, där personalavdelningen är utförare. Och politiken, majoriteten, håller med om det, säger personalchefen Ingela Arngren till Kuriren under torsdagen.
Följden blir att utbetalningarna till Claes Nordmark kommer att ske, trots att det sannolikt dröjer flera månader innan eventuell fällande dom rörande våldtäktsförsöket vinner laga kraft.
Personalchefen medger att det finns brister i SKR:s nuvarande regelverk, där omständigheter saknas såsom att en förtroendevald åtalas och rentav kan dömas för ett allvarligt brott.
– Vi vet att SKR:s regler ses över nu. Hela samhällsbilden har förändrats och det dyker alltid upp nya utmaningar. Därför måste såna här bestämmelser prövas emellanåt för att alla scenarion ska finnas med.
När är SKR:s översyn färdig?
– Under hösten.
Men borde inte omställningsstödet kunna omprövas politiskt oavsett, även om det redan är klubbat i fullmäktige?
– Ja, vi har ju oppositionens nämndsinitiativ också och det kommer vi att titta på och senare komma med ett förslag.
Hur länge ska ni utreda nämndsinitiativet?
– Det ligger redan på bordet och hanteras vidare efter semestern. Politiken måste få ha sin gång men tills något annat sker eller framkommer i utredningen rörande nämndsinitiativet måste vi följa de bestämmelser som är antagna av fullmäktige.
Hur tror du detta landar hos bodensarna?
– Jag vet inte men vårt uppdrag är att följa de regler som är antagna.
Personalchefen vill inte heller i dag besvara om Nordmark blir återbetalningsskyldig vid laga kraft vunnen fällande dom.
– En hypotetisk fråga. Det handlar inte heller om vad jag tycker, utan snarare om det tillkommer något nytt gällande tolkningen av SKR:s bestämmelser som innebär att vi inte ska genomföra utbetalningarna, säger Ingela Arngren.
Under torsdag eftermiddag var det tänkt att alla gruppledare i Boden skulle informeras om hur personalkontoret och kommunjuristen ser på frågan om omställningsstödet till Claes Nordmark.
Men gruppledarträffen ställdes in.