I och med åtalet rörande misstänkt våldtäktsförsök har förre kommunalrådet Claes Nordmark (S) avsagt sig alla 14 ordförandeposter i kommunen.
När ärendet skulle klubbas vid måndagens kommunfullmäktige krävde Bodenalternativet en bordläggning och ville att politikerna först skulle besluta om nämndsinitiativet från oppositionens sida, som menar att hela regelverket rörande omställningsstödet för Nordmark måste ses över.
Efter samråd med kommunjuristen enades partierna ändå om att klubba igenom avsägelserna.
Samtidigt kvarstår frågan om vad som egentligen ska hända med Nordmarks fallskärm, omställningsstödet på totalt 1,3 miljoner kronor.
Enligt Vänsterpartiet är kommunstyrelsens riktlinjer tydliga med att ärendet måste upp på politikernas bord, detta eftersom kommunallagen anger att pensionsmyndigheten tillämpar och reglerar omställningstöden till förtroendevalda.
– Pensionsmyndigheten i Boden är just kommunstyrelsen. Därför hoppas jag att majoriteten inte försöker komma undan det politiska beslutet nu utan tar detta på allvar. Signalerna är tyvärr att de försöker undgå detta, säger gruppledaren Conny Sundqvist (V).
Partiet är principiellt emot omställningsstödet till Nordmark och menar att Boden därmed inte ska behöva följa de rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting som fullmäktige tidigare har antagit.
– Inte första gången en kommun inte följer SKR:s rekommendationer, särskilt inte nu när Boden är i ett så ansträngt ekonomiskt läge. Inte rimligt att betala ut miljoner i omställningsstöd till Nordmark då.
Tobias Sundberg, gruppledare för Moderaterna, menar att fallskärmen till Nordmark inte får lösas ut ännu och ska lyfta frågan vid nästa kommunstyrelsemöte den 9 juni, åtta dagar innan själva rättegången den 17 juni.
– VI ska yrka på att utbetalningen av omställningsstödet inte får ske innan rättegången är hållen och domen så småningom har vunnit laga kraft. Blir det fällande dom yrkar vi på att Nordmark ska nekas omställningsstöd överhuvudtaget, säger Sundberg (M).
Även han hänvisar till kommunallagen, kapitel 4 paragraf 9, som anger att förtroendevalda som döms till mer än två års fängelse (minimistraffet för våldtäktsförsök) per automatik förverkar sin plats i fullmäktige.
– Om Nordmark frias är vi i en annan situation. Däremot anser vi att omställningsstödet är alldeles för högt. En liten kommun som Boden har inte råd med såna här fallskärmar och därför föreslår vi i stället att omställningsstödet generellt ska vara i linje med normal a-kassa.
Men trots kommunallagen kan den politiska majoriteten (S och Sjukvårdspartiet) ändå delegera frågan till tjänstemannanivå, menar Béatrice Öman, gruppledare för S.
– I Sverige är kommunfullmäktige högsta beslutade organet och i Boden har ju redan beslut tagits om ett reglemente som ska tillämpas. Märkligt utifrån ett demokratiskt perspektiv om kommunstyrelsen skulle överpröva beslutet.
Öman utesluter samtidigt inte att det kan bli ett extrainsatt kommunfullmäktige innan sommaruppehållet för att avhandla nämndsinitiativet.
– Fullmäktigepresidiet äger den frågan.
En gruppledarträff ska också hålls under tisdagen inför kommunstyrelsens arbetsutskott när personalkontoret och kommunjurister ska redogöra för hur långt de har kommit i arbetet med att tolka vad som gäller rörande omställningsstödet till Nordmark.
– De är inte klara ännu. Om man ska ha något juridiskt hållbart och genomtänkt kan man inte lägga fram något som inte har hunnit beredas färdigt ännu.
Vad anser S ska gälla om Claes Nordmark döms för våldtäktsförsök?
– Det vill jag inte uttala mig om alls. Det är inte min fråga, utan arbetarekommunens, säger Béatrice Öman (S).
Kuriren får senare under tisdagen åter kontakt med Conny Sundqvist (V) efter gruppledarträffen och vänsterpartisten är besviken på den information som personalchefen Ingela Arngren kom med gällande omställningsstödet.
– Det verkar som att majoriteten kommer låta tjänstemännen ta beslutet.
Han säger vidare att tjänstepersonerna ännu inte hade tittat närmare på ett parallellt ärende i Alingsås, där två kommunalråd tvingades avgå efter en skandal och där revisionskonsulterna PWC har utrett olika scenarion rörande omställningsstöden till dem.
– Alingsås har exakt samma riktlinjer som i Boden och i PWC:s utredning står det tydligt att kommunstyrelsen har all rätt att fatta besluten, även om det kan vara med risk för rättstvister. Jag vill egentligen inte beskylla tjänsten för detta utan det är viljan från den politiska majoriteten som saknas.
I skrivande stund är det oklart hur S och Sjukvårdspartiet går vidare utifrån den information som gavs inför kommunstyrelsens möte den 9 juni.
Conny Sundqvist tror dock att kommunmedborgarnas dom blir hård om inte politiken får råda över omställningsstödet till Claes Nordmark.
– Det lilla, lilla förtroende för politiken som fanns kvar bland bodensarna ryker nu, säger vänsterpartisten.
Kommuntyrelsens nuvarande ordförande Sead Maglic, Sjukvårdspartiet, är kortfattad i kommentarerna efter tisdagens gruppledarträff men medger att beskeden från personalkontoret kan tolkas som att tjänstemännen äger besluten om omställningsstödet.
– Jag vill inte uttala mig kring vad jag tycker om det.
Samtidigt har han inte satt sig in i den revisionsrapport från Alingsås som kom fram till att rättsläget inte är glasklart och inte heller vill han kommentera skrivningarna i kommunallagen.
– Jag har inte gått igenom dem, utan det är kommunjuristen som tittar på det nu.
I nuläget finns inte ärendet rörande omställningsstödet till Nordmark på agendan inför kommunstyrelsen den 9 juni och några beslut har inte heller fattats om ett eventuellt extrainkallat fullmäktigemöte rörande nämndsinitiativet.
– Arbete pågår med nämndsinitiativet och vi får ta det vidare vid koalitionsmöten framöver. Men tills vidare gäller det tidigare regelverket, säger Sead Maglic.
Vi har förgäves sökt kommentarer från Bodens personalchef Ingela Arngren.