Tanken var att gruppledarna i Boden skulle informeras om att tjänstepersonerna är eniga med politiska majoriteten S och SJVP om att omställningsstödet på totalt 1,3 miljoner kronor måste betalas ut till förre kommunalrådet Claes Nordmark utifrån Sveriges kommuner och regioners rekommendationer – oavsett rättsprocessen mot honom.
Men gruppledarträffen ställdes in och oppositionspolitikerna informerades i stället mejlledes.
"Vi kan konstatera att Bodens kommuns bestämmelser om omställningsstöd inte innehåller någon reglering av situationen när den tidigare förtroendevalda är misstänkt för brott", skriver kommunjuristen Daniel Bergh och menar därför att utbetalningarna kan verkställas av personalkontoret.
Conny Sundkvist (V) är mycket besviken över att ärendet inte lyfts vidare för politiskt beslut i kommunstyrelsen.
– Utbetalningarna borde aldrig ha påbörjats utan att det var politiskt förankrat. SKR:s rekommendationer är väldigt bristfälliga och därför ville V inte införa det nuvarande regelverket när det klubbades heller.
V och andra partier i opposition tänker nu driva frågan vidare i förvaltningsrätten.
– Vi ska överklaga detta som ett förvaltningsbesvär och även anmäla ärendet till Justitieombudsmannen, säger vänsterpartisten.
Sundqvist är övertygad om att förtroendet för politiken skadas av hanteringen rörande Nordmarks fallskärm.
– Politikerföraktet ökar mycket nu när majoriteten undflyr ansvaret.
Att oppositionens nämndsinitiativ gällande själva formerna för omställningsstödet utreds vidare av personalkontoret i höst ger han inte mycket för.
– Ett plåster på ett köttsår när pengarna ändå betalas ut i månader. Majoriteten får leva med detta nu, ända till valdagen, säger Conny Sundkvist (V).
Utöver den politiska striden har kommunledningsförvaltningen föreslagit att Sead Maglic (SJVP) och Béatrice Öman (S) ska få höjda löner då de har gått in tillfälligt som förste och vice ordförande i kommunstyrelsen sedan Nordmarks sorti i våras.
Månadsarvodet för Maglic föreslås ändras från 40 procent av inkomstbasbeloppet till 75 procent medan arvodet för Öman ska justeras från 0 till 25 procent.
Tillsammans med ordförandeskapen i miljö- och byggnämnden samt socialnämnden får sjukvårdspartisten och socialdemokraten totalt 100 procent i arvoden, motsvarande över 80 000 kronor i månaden.
Ändringarna ska gälla retroaktivt från den 1 april i år och upphör först när ny S-ordförande i kommunstyrelsen utses, långt senare i höst.
Conny Sundkvist (V) riktar hård kritik mot förslaget.
– Som förste vice ordförande vet du att du när som helst kan komma att behöva kliva in som ordförande med det arvode som är bestämt sedan tidigare. Inte rimligt att de i efterhand höjer arvodena. Väldigt oseriöst.
Ärendet klubbas vid nästa fullmäktige den 16 juni. Maglic (SJVP) och Öman (S) meddelar för Kuriren att de själva inte deltar i beslutet på grund av jäv.
I övrigt hänvisar de till att de justerade arvodena bottnar i en överenskommelse mellan Katarina Johansson och Kenneth Backgård, ordförande i S respektive SJVP i Boden.
– Båda jobbar heltid som kommunalråd nu och täcker för alla Claes Nordmarks uppdrag i totalt sex månader, tills vi har ett nytt kommunalråd i oktober, säger Katarina Johansson (S) som menar att justeringen är befogad utifrån arbetsbördan.